Biznis

Udruge europskoj komisiji

Vlada i sudovi su pod pritiskom banaka

Vlada i sudovi su pod pritiskom banaka

Nevladine udruge B.a.B.e., Gong i Centar za mirovne studije, podržale su udrugu Franak i poslali Otvoreno pismo izvršnoj vlasti. Tvrde da je Vlada nakon presude za 'švicarce' podlegla pritiscima bankara čime dopušta izravno utjecanje na sudsku vlast.

Tjedan dana nakon što je Trgovački sud u Zagrebu stao na stranu građana u postupku protiv grupe banaka zbog izdavanja nepovoljnih kredita u švicarskim francima, u Banskim dvorima održao se sastanak čelnika hrvatskih banaka s premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Brankom Grčićem i ministrom financija Slavkom Linićem.

Bankari su tada navodno izrazili svoje nezadovoljstvo presudom što udruge smatraju nedopustivim pritiskom na Vladu i pravosuđe. U otvorenom pismu koje su poslali premijeru, predsjedniku Ivi Josipoviću, Ustavnom sudu, Udruzi sudaca, nekim saborskim zastupnicima, Europskoj komisiji i povjereniku za zaštitu potrošača Nevenu Mimici, udruge tvrde da je 'izvršna vlast podlegla pritiscima'.

Pišu o 'otvorenim pritiscima bankarskog lobija prema izvršnoj i sudskoj vlasti' za koje kažu da su nedopustivi 'jer se ovakvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti'. Dragan Zelić iz GONG-a rekao je da nije sporno da se bankari sastaju s Vladom, nego trenutak kada su se sastali: 'Vlada se nije sastala i s udrugom Franak nakon presude. Ja ne bih htio vjerovati da se Vlada tim sastankom petljala u sudbenu vlast', kazao je Zelić.

Upozorava da je ključno da Vlada jasno zaštiti i ohrabri sudbenu vlast u pravičnom suđenju bez pritisaka: 'Ja se nadam da će Vlada učiniti sve da zaštiti sudbenu vlast, a da će suci progovoriti ako budu bili izloženi bilo kakvim pritiscima', rekao je Zelić.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. naglasila je da je izjava potpredsjednika Vlade Branka Grčića, nakon sastanka s bankarima, nedopustiva. On je, govoreći o mogućim posljedicama presude, rekao: 'To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva. Prema tome, stalo nam je da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način.'

Udruge kažu da nemaju konkretne prijave da se na neke suce radi pritisak, no kažu da su sami sastanak, izjava Grčića i napisi po medijima dovoljni da se može reći kako se radi o pritiscima i igri moći: 'U igri je velik novac i smanjenje profita za banke. Svima je jasno kakve pritiske u takvom slučaju možemo očekivati. Na Vladi je sada da pokaže predstavlja li ona interese građana ili financijske centre moći', rekao je Dragan Zelić.

Inače, sastanak bankara u Vladi nije bio najavljen, niti je javnost službenim putem obaviještena o vođenim razgovorima, nego su mediji svojim kanalima saznali za sastanak. Zbog toga je Zelić istaknuo kako je potrebno da Vlada objavljuje registar održanih sastanaka u Vladi kako bi javnost mogla imati uvid u to s kime se njihovi predstavnici u izvršnoj vlasti sastaju te procijeniti postoje li potencijalni sukobi interesa.

Premda se sporni sastanak navodno vodio prvenstveno oko izdavanja novih kredita za državu, bankari su navodno napali ministra Linića zbog presude okrivljujući ga za takav rasplet situacije. Linić je nakon razgovora navodno bio bijesan i prijetio bankarima da će sazvati konferenciju za novinare i razotkriti njihove ucjene koje se, kako doznajemo, tiču i izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Bankari su zaprijetili da Vladi neće izdati nove kredite, a Linić da će se onda dalje zadužiti na vanjskom tržištu. Dan kasnije smo doznali da su šefovi centrala banaka u Italiji i Austriji podijelili packe hrvatski bankarima i jasno poručili da će kredita za državu ipak biti kako se ne bi ulijevalo nepovjerenje u sustav. Pregovori Linića i bankara trebali su se nastaviti u Ministarstvu financija. Ponovno daleko od očiju javnosti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.