Biznis

Izvrsni poslovni rezultati

Cromaris - pozitivno poglavlje hrvatskog gospodarstva

Cromaris - pozitivno poglavlje hrvatskog gospodarstva

U moru loših gospodarskih vijesti ponekad ispliva i jedna pozitivna priča poput one o tvrtki Cromaris koja je u posljednjih pet godina učetverostručila prodaju bijele ribe, čijim se uzgojem i preradom bavi. Na tome ne kane stati, te najavljuju povećanje proizvodnje te izlazak na nova tržišta.

Iza pozitivnih rezultata tvrtke iz Zadra koja godišnje proizvede 4 tisuće tona bijele ribe, čime se svrstala među 15 najvećih svjetskih proizvođača na tom području, krije se snažan investicijski ciklus. U posljednje četiri godine u modernizaciju proizvodnje uloženo je 400 milijuna kuna, a isti se iznos kani utrošiti i u idućih šest, sedam godina, od čega oko 11 milijuna eura u rekonstrukciju mrijestilišta u Ninu. Primarni cilj je povećati proizvodnju, kaže predsjednik Uprave Goran Markulin.

"Nama je plan iduće godine doseći 5 tisuća tona, a do 2020.godine 10 tisuća tona ribe i školjki godišnje, čime bi se svrstali među 10 vodećih svjetskih proizvođača u toj industriji", izjavio je Markulin.

Više od 60 posto proizvodnje Cromaris danas izvozi ponajviše u Italiju, a s organskom proizvodnjom ribe do kraja godine okreće se tržištima Njemačke, Francuske i Švicarske. Iako je naš brancin ili orada u Italiji primjerice skuplji za nekoliko eura od onog iz Grčke ili Turske, potražnja za našom ribom raste.

"Razlog je što mi možemo, pogotovo u Hrvatskoj, te u Italiji ponuditi ribu u roku od 24 sata što daje izuzetno kvalitetnu i svježu ribu, dok naši konkurenti iz Grčke i Turske u prosjeku na talijansko tržište dolaze u roku od tri, četiri dana", naglašava predsjednik tvrtke Cromaris.

U svojih pet uzgajališta smještenih uglavnom u zadarskom akvatoriju riba se proizvodi po najvišim europskim standardima, u što su se mogli uvjeriti i novinari prilikom nedavnog posjeta pogonu tvrtke u Gaženici. Pazi se na svaki detalj, od modernih strojeva u pogonu, pa sve do automatiziranog sustava hranjenja ribe. Iako sustav nije jeftin, dugoročno je, ističe rukovoditelj uzgajališta Lamjana Marko Domijan, puno isplativiji.

"Sam plovni objekt i četiri operatera mijenjaju prije korištenje deset brodica i 20-ak zaposlenih. Korištenjem ovog sistema bitno smo olakšali posao i praćenje količine potrošene hrane, čime smo bitno utjecali na smanjenje proizvodne cijene", pojasnio je Domijan.

Do kraja godine tvrtka će na tržište izaći i sa zubacem, čime će se pridružiti malom broju ponuđača te bijele ribe u svijetu, a u povojima je i proizvodnja još dviju ribljih vrsta.

Planovi su veliki, prihodi svake godine sve veći, pa bi već iduću godinu tvrtka trebala završiti s plusom, što je u uspavanom hrvatskom gospodarstvu svakako pozitivan primjer koji bi trebali i drugi slijediti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.