Biznis

Debeljakova teorija urote

Debeljak sprema otkaze za 30 škverana i otkriva teoriju urote

Debeljak sprema otkaze za 30 škverana i otkriva teoriju urote

Uprava Brodosplita je isprovocirana posljednjim medijskim istupima čelnika HUS-a i Sindikata metalaca Hrvatske reagirala priopćenjem. Osim najave kako će 30 škverana dobiti otkaz, Debeljak je iznio i zanimljivu teoriju urote koja rasvjetljuje događaje od 16. listopada i bune radnika zbog kašnjenja plaće.

"Čelnici sindikata su zbog neznanja ili loših namjera iznosili određene netočne informacije o situaciji u Brodosplitu te vrijeđali Upravu splitskog škvera pa smo dužni odgovoriti na takve prozivke, uz napomenu kako su tim istupima sindikalni lideri prekinuli dogovor o medijskoj šutnji u okviru sporazuma potpisanog kod predsjednika Ive Josipovića", navodi u priopćenju Uprava Brodosplita.

Otkazi za 30 škverana, sindikalisti još čekaju odluku Uprave

Debeljak smatra da uopće ne stoje navodi sindikata kako se u splitskom škveru krše sindikalna i radnička prava suspendiranih radnika i sindikalnih povjerenika.

"Činjenice govore drugačije. Suspenzija radnika zbog sudjelovanja u nelegalnom prosvjedu i nasilnom ulasku u zgrade Uprave 16. listopada bila je zakonita, kao i sve radnje koje su stručna tijela Brodosplita provodila u okviru disciplinskih postupaka, što su pokazale i sve inspekcije nadležnih državnih tijela. Najvećem dijelu od blizu 250 suspendiranih radnika omogućen je povratak na posao, dok za 30-ak radnika i dalje važi zabrana ulaska u krug poduzeća. Najveći broj suspendiranih zaposlenika dobit će samo upozorenje pred otkaz, dok će suspendirani radnici kojima je do sada bio zabranjen ulazak u škver, dobiti otkaz ugovora o radu uz mogućnosti sporazumnog prekida radnog odnosa ili im se neće produžiti ugovor o radu. Za sindikalne povjerenike Uprava je zatražila dodatna izvješća stručnih službi potrebna za kvalificiranu odluku, iako se i iz dosadašnjih dokaznih radnji može zaključiti kako je dio sindikalnih povjerenika drastično prekršio zakone i poticao na nelegalne radnje i nasilni ulazak u zgradu Uprave", navodi Uprava Brodosplita.

Debeljakova teorija urote povezala sindikaliste i Poreznu upravu

Prosvjed je izbio nakon što su škverani doznali da im plaća kasni jedan dan i da su neki dobili po par stotina kuna manje. Debeljak je tada kazao kako je došlo do nekakvih tehničkih problema, a danas je bio spreman otkriti nešto više. Iznio je teoriju urote u koju je uvezao sindikate i Poreznu upravu.

"Uprava Brodosplita dobila je od područnog ureda Porezne uprave izvještaj kako su 16. listopada, na dan isplate plaća, računi Brodosplitovih tvrtki bili blokirani zbog "sistemske greške". Ostavljamo svakome da zaključi kako je došlo do te slučajnosti da se na dan isplate plaće "sistemskom greškom" onemogući isplata mjesečnih primanja radnicima Brodosplita, a da se nelegalni prosvjed i nasilni ulazak u zgradu Uprave organizira u ranim jutarnjim satima istog dana, dok Porezna uprava još nije stigla ni uočiti, ni reagirati na tu "sistemsku grešku".

Ovo napominjemo stoga jer smo uvjereni kako je "spontani prosvjed" inicijalno ipak bio strogo organiziran i kontroliran od strane kolovođa prosvjeda. Još jednom ponavljamo, radnici i sindikati imaju pravo putem legalnih metoda iskazivati nezadovoljstvo određenim problemima i pregovarati s poslodavcem, ali će se bilo kakvi nelegalni postupci i nasilno ponašanje, strogo sankcionirati", stoji u priopćenju Uprave Brodosplita.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.