Biznis

Jedan od prvih koraka je stvaranje baze podataka

Kraj ucjenjivanjima: Nema više proizvoljnih procjena nekretnina

Kraj ucjenjivanjima: Nema više proizvoljnih procjena nekretnina

Kad sredinom veljače završi javna rasprava, pred Vladom će se naći Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina koju je pripremilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Riječ je uredbi koja bi, nakon donošenje, konačno dala vrlo konkretne upute kako neku od nekretnina procijeniti pa bi se time izbjegle sve moguće dosadašnje paušalne procjene. Ova uredba, ali i detaljna objašnjenja najviše će koristiti ovlaštenim procjeniteljima i investitorima da imaju pravnu sigurnost u poslovanju u RH, a građani će, dođu li u situaciju da im procjena zatreba, moći biti sigurni da je ona napravljena stručno i po propisanim metodama.

- Tako se zapravo više nikad neće moći dogoditi da dva procjenitelja, svaki na svoj način, vide i procijene neku nekretninu. Takvu uredbu imaju sve uređene zemlje, ali nažalost Hrvatska je jedna od rijetkih koja to nikad nije imala - naglasio je mr. sc. Željko Ulhir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Jedan je od prvih koraka stvaranje baze podataka.

- Ona će se napraviti od svih kupoprodajnih ugovora, ugovorenih iznosa kod prijenosa prava građenja i prava služnosti, zakupnina i najamnina, načina i rokova plaćanja, nadnevaka sklapanja pravnog posla, utjecaja neuobičajenih okolnosti, opisa položaja, oblika, površine, načina korištenja nekretnine, kata, godine gradnje, energetskih svojstava i drugih pribavljenih i analiziranih podataka koji su nužni za procjenu vrijednosti nekretnina - istaknuo je mr. sc. Ž. Ulhir.

Svi ti podaci doći će od ovjerenih ugovora kod javnih bilježnika, i to od 1. 1. 2012. godine do danas. Novina je i zakonska obveza po kojoj svaki primjerak ovjerenog ugovora javni bilježnici moraju u budućnosti dostaviti procjeniteljskim povjerenstvima koja će se osnivati u svim županijama i gradovima. Predviđeno je i ažuriranje i osvježavanje podataka svakih godinu dana. Na osnovi svih tih podataka radit će se i karte vrijednosti nekretnina za svaki pojedini dio Hrvatske.

vecernji.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.