Biznis

Goleme rezervacije

Bankama dobit tek milijardu kuna, svaka druga u minusu

Bankama dobit tek milijardu kuna, svaka druga u minusu

Hrvatske su banke lani zaradile samo milijardu kuna, točnije 1,02 mlrd kuna, a kad se revidiraju privremeni nerevidirani podaci HNB-a, bankarski sektor očekuje još manju neto dobit. Zagrebačku banku, koja je ostvarila 575,85 milijuna kuna prije oporezivanja, nadmašila je Privredna sa 792,17 milijuna. RBA je solidna sa 326,84 milijuna kuna, OTP sa 82,47 milijuna, no dosta veća Erste bilježi tek 89,99 milijuna, a Splitska iznimno skromnih 11,35 milijuna.

Goleme rezervacije

Jedan od razloga je razduživanje tvrtki i stanovništva, premda zaduživanje države bankama i dalje osigurava lagani rast prihoda od kredita, no najveći je uzrok ovakvih rezultata golemi rast izdvajanja za rezervacije. Zbog njih su gotovo sve manje banke završile u minusu, no rekordni bilježi jedna velika: Hypo banka je u crvenom s čak a402 milijuna kuna, a golem minus od 116,31 milijun kuna ima i Karlovačka banka.

U Hypu tvrde da nemaju nikakvih problema s apsorbiranjem tako velikog gubitka, s obzirom da im je adekvatnost kapitala visokih 31 posto, nakon što su preklani loše kredite izdvojili u posebnu financijsku instituciju.

Čiste bilancu

- Poslovni rezultati za 2013. godinu ponajprije su rezultat internog restrukturiranja i temeljita čišćenja naše bilance u skladu s procesom privatizacije, što je imalo negativan jednokratni učinak. Taj negativni učinak banka je bez problema apsorbirala i riješila u 2013. godini. Neupitni dokaz stabilnosti budućeg poslovanja Hypo banke je činjenica da imamo najbolju stopu adekvatnosti kapitala, tri puta veću od propisane, što jamči da se spomenuti gubitak ni na koji način neće negativno odraziti na buduće poslovanje, na naše klijente i njihova sredstva - poručuju iz Hypa.

Lani su, kažu, temeljito "očistili" poslovanje i postavili ga nastabilne temelje. Otkrivaju da im je operativni rezultat veći od 200 milijuna kuna, što je zapravo ključan pokazatelj aktualnog poslovanja.

Iz Karlovačke banke pak izvještavaju da su na skupštini dioničara donijeli odluku o pokriću gubitaka na teret kapitala koji je povećan na 72,7 milijuna kuna. S dovršetkom dokapitalizacije, kažu, bit će otklonjena potreba za poduzimanjem dodatnih supervizorskih mjera u banci čije je poslovanje i dalje pod pojačanim nadzorom HNB-a.

vecernji.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.