Biznis

Uništeno 40.000 objekata

Razvojna banka Vijeća Europe odobrila kredite BiH od 7,5 milijuna eura

Razvojna banka Vijeća Europe odobrila kredite BiH od 7,5 milijuna eura

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) odobrila je kredite od 7,5 milijuna eura za pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine pogođene razornim poplavama, rekao je u subotu guverner CEB-a Rolf Wenzel koji sudjeluje na plenarnom sastanku ove institucije što se održava u Sarajevu.

Pet milijuna eura CEB je odobrio za smještaj osoba s ugroženih područja, dok je drugi kredit od 2,5 milijuna maraka namijenjen kao poticaj malim i srednjim poduzećima. Po riječima guvernera CEB-a Rolfa Wenzela, ova institucija sudjelovat će i u donatorskoj konferenciji, koja je predviđena u Sarajevu početkom srpnja, na kojoj vlasti BiH očekuju značajna sredstva kako bi mogli pomoći teško pogođenim područjima zemlje.

CEB očekuje konačne podatke o procjeni štete nakon čega će zajedno s drugim kreditorima i donatorima odlučiti o visini sredstava koje će usmjeriti za obnovu BiH.

Do sada je ova bankarska institucija donirala 100.000 eura za utvrđivanje minskih polja koja su pomaknuta tijekom poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini.

Ministar financija i riznice BiH Nikola Špirić je nakon susreta s guvernerom Wolfom izrazio zahvalu CEB-u ističući da su dva kredita izravno usmjerena s potporom ljudima da se vrate svojim obiteljskim kućama te da se podrži oporavak malog i srednjeg gospodarstva.

U velikim poplavama koje su tijekom svibnja pogodile BiH poginule su 24 osobe, pričinjena je šteta koju vlasti procjenjuju na 1,3 milijarde eura, svoje obiteljske domove bilo je prisiljeno napustiti oko milijun stanovnika te je uništeno ili štećeno 40.000 objekata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.