Biznis

Rusija traži promjene u sporazumu EU-Ukrajina

Rusija traži promjene u sporazumu EU-Ukrajina
Foto:takensomewhere.com

Rusija je zatražila izmjene sporazuma o slobodnoj trgovini sklopljenog između Ukrajine i Europske unije i time pokazala da nije zadovoljna ustupkom što ga je EU odobrio u posljednjem trenutku odgodivši primjenu sporazuma za 15 mjeseci.

U pismu europskom povjereniku za trgovinu Karelu de Guchtu ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev traži trostrane pregovore kako bi se popravio sporazum sklopljen između EU i Ukrajine.

Sporazum u sadašnjem obliku šteti ruskom gospodarstvu, ističe Uljukajev u pismu De Guchtu koji je prošli tjedan otklonio mogućnost izmjene sporazuma.

Uljukajev je ponovno zaprijetio da će spriječiti Ukrajini pristup vitalnim ruskim tržištima. Moskva strahuje prvenstveno da će Kijev zabraniti uvoz ruskih proizvoda koji ne ispunjavaju europske standarde kvalitete.

Trgovina je u središtu spora između Bruxellesa i Moskve koji se bore za utjecaj u Ukrajini. Spor je počeo lani kada je taj sporazum o pridruživanju između EU i Kijeva odbio potpisati tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pa je srušen masovnim prosvjedima, a nakon čega su slijedili sukobi s proruskim separatistima na istoku zemlje koji žele pripojenje Rusiji.

Bruxelles vjeruje da se sporazum može provoditi bez štete za Ruse i EU je spreman sklopiti posebni sporazum o trgovini s Moskvom.

EU drži da ima mjesta za kompromis s Moskvom o ukrajinskom sporazumu i da se ruskim izvoznicima može pomoći da se usklade s europskim standardima kvalitete.

No visoki ruski dužnosnik rekao je kolegama u EU da odgoda primjene sporazuma uopće ne olakšava rusku zabrinutost. Između ostalog, Rusija želi ukloniti iz sporazuma EU-Ukrajina oko četvrtinu specifičnih carinskih olakšica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.