Biznis

Kako pokazuju podaci Eurostata

Europski smo rekorderi po padu cijena nekretnina

Europski smo rekorderi po padu cijena nekretnina

Kako pokazuju podaci Eurostata, Hrvatska je u posljednjih godinu jedan od europskih rekordera po padu cijena nekretnina. Međutim, ono što zabrinjava nije samo pad cijena nekretnina, nego i stalni pad prodaje, prenosi danas.hr

Mjere koje država ulaže kroz POS-plus program, nisu baš urodile plodom, jer se građani zbog nesigurne situacije na tržištu rada ne usuđuju ulaziti u dugoročne kredite.

U jednoj, od više labinskih agencija za prodaju nekretnina, voditeljica Erna Radičanin, rekla je za Glas Istre da su podaci realni, te da oni osjećaju veliki pad prodaje još od 2007. godine, do kada je tržište "cvalo" i prodavalo se sve i svašta.

''Bile su to ekspanzivne godine, u kojima je bilo puno više prodavača nego kupaca, te su time i cijene bilo puno više od današnjih. Iako su nakon toga cijene pale i danas su realnije u odnosu na ona vremena, ne osjećamo rast prodaje, već nažalost stalan pad'', rekla je.

Očekuje nas još gori scenarij?

Strahuje, da će od 2016. za kada se na najavljuje porez na nekretnine, prodaja još više padati. Što se Labinštine tiče Radičanin nam veli, da su cijene danas puno povoljnije iz jednostavnog razloga što ima puno više prodavača nego kupaca. Tako će kupac za stan koji je nekad u Labinu dostizao cijenu od 1.500 eura po kvadratu, danas za isti izdvojiti oko 900 eura.

Nekretnine imaju višu cijenu na zapadnoj obali Istre, i Radičanin je mišljenja da je to zbog industrije koja se nagomilala na Labinštini, te činjenice da na drugoj strani obale recimo Poreč ima kapacitete za boravak stotinjak tisuća gostiju, dok je ta brojka u Rapcu 10.000.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.