Biti mesar tražen je posao....
Na tržištu rada nikad dosta mesara
Prezadovoljni smo s njim, marljiv je radnik, pouzdan, ljubazan. I pošten, pa to se podrazumijeva, Tomislav Babin, voditelj u mesnici na zadarskoj tržnici nije imao lošu riječ za mladog praktikanta Lovru Matkovića, učenika 2.E razreda u Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Ovaj skroman i tih, uz sramežljiv smiješak, samo sliježe ramenima.
-Kud baš želja da budem mesar? Ne znam točno, nitko mi u obitelji nije mesar. No, posao je tražen, na praksi sam redovit, mentori i profesori su super, prva liga.- kaže plavokosi mladić iz Posedarja, istražuje Narodni list
Veliki interes učenika
Kako se hraniti, što i kada? Kako pripremiti autohtone proizvode poput dalmatinskog pršuta, šokola, slavonskog kulena?
-E, to možete saznati unutar trogodišnjeg programa za obrazovanje mesara. Nakon završene srednje škole učenici mogu tražiti zaposlenje u mesnoj industriji kao i otvaranje vlastita obrta.- tvrdi Jelena Gulan, ravnateljica PPVŠ. U 2014./15. upisano je 10 učenika za smjer mesar koji su u razredu skupa s po 10 pekara i cvjećara.
-Tražili smo odobrenje da upisujemo pola razreda mesara, baš zbog iznimna interesa. Primili smo dva puta više molbi nego imamo mjesta. Praksu đaci obavljaju po skoro svim zadarskim mesnicama.- napominje ravnateljica. Mesari se zapošljavaju u klaonicama, u industriji za preradu mesa, obrtničkim radnjama, prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina.
-Prve dvije godine praktikum je dva dana po sedam sati, a treću godinu 16 sati na tjedan. Nekima se sviđa zanimanje, neki stižu da brže nađu posao u struci.-ističe Gulan.
Đaci su uglavnom iz zaleđa, malo ih je iz Zadra. Šime Zupčić iz Pridrage, također je polaznik 2. E razreda:
-Nadam se da ću lako naći posao, jer nas mesara ima malo, a puno mesnica i klaonica.-objašnjava i iskreno dodaje kako je to, uz uvjet da se obavlja kvalitetno, i dobro plaćena struka.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.