Biznis

Biti mesar tražen je posao....

Na tržištu rada nikad dosta mesara

Na tržištu rada nikad dosta mesara

Prezadovoljni smo s njim, marljiv je radnik, pouzdan, ljubazan. I pošten, pa to se podrazumijeva, Tomislav Babin, voditelj u mesnici na zadarskoj tržnici nije imao lošu riječ za mladog praktikanta Lovru Matkovića, učenika 2.E razreda u Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Ovaj skroman i tih, uz sramežljiv smiješak, samo sliježe ramenima.

-Kud baš želja da budem mesar? Ne znam točno, nitko mi u obitelji nije mesar. No, posao je tražen, na praksi sam redovit, mentori i profesori su super, prva liga.- kaže plavokosi mladić iz Posedarja, istražuje Narodni list

Veliki interes učenika

Kako se hraniti, što i kada? Kako pripremiti autohtone proizvode poput dalmatinskog pršuta, šokola, slavonskog kulena?

-E, to možete saznati unutar trogodišnjeg programa za obrazovanje mesara. Nakon završene srednje škole učenici mogu tražiti zaposlenje u mesnoj industriji kao i otvaranje vlastita obrta.- tvrdi Jelena Gulan, ravnateljica PPVŠ. U 2014./15. upisano je 10 učenika za smjer mesar koji su u razredu skupa s po 10 pekara i cvjećara.

-Tražili smo odobrenje da upisujemo pola razreda mesara, baš zbog iznimna interesa. Primili smo dva puta više molbi nego imamo mjesta. Praksu đaci obavljaju po skoro svim zadarskim mesnicama.- napominje ravnateljica. Mesari se zapošljavaju u klaonicama, u industriji za preradu mesa, obrtničkim radnjama, prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina.

-Prve dvije godine praktikum je dva dana po sedam sati, a treću godinu 16 sati na tjedan. Nekima se sviđa zanimanje, neki stižu da brže nađu posao u struci.-ističe Gulan.

Đaci su uglavnom iz zaleđa, malo ih je iz Zadra. Šime Zupčić iz Pridrage, također je polaznik 2. E razreda:

-Nadam se da ću lako naći posao, jer nas mesara ima malo, a puno mesnica i klaonica.-objašnjava i iskreno dodaje kako je to, uz uvjet da se obavlja kvalitetno, i dobro plaćena struka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.