Biznis

Cijene nekretnina u ovoj godini pale 10 posto

Cijene nekretnina u ovoj godini pale 10 posto

Cijene nekretnina u ovoj godine pale su za 10 posto što je dovelo do pozitivnih kretanja na tržištu, no teško je procijeniti što će se događati nakon uvođenja poreznih opterećenja od 1. siječnja

Cijene nekretnina u ovoj godine pale su za 10 posto što je dovelo do pozitivnih kretanja na tržištu, no teško je procijeniti što će se događati nakon uvođenja poreznih opterećenja od 1. siječnja, poručeno je na skupu pod nazivom 'Poslovanje nekretninama'.

Resorna ministrica je poručila da porez na nekretnine neće biti uveden prije kompletne pripreme za to, a osvrnula se i na rušenje bespravnih objekata.

Slaba potražnja, a velika ponuda pritisnule su investitore na snižavanje cijena. Niže su za 10 posto nego lani, ali niže od toga neće ići, poručuje član udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Borislav Vujović.

Na niže cijene utjecala je i najava oporezivanja građevinskog zemljišta koje počinje 1. siječnja 2015. Zbog uvođenja PDV-a na zemljište investitori pokušavaju do tada prodati što više nekretnina.

"Investitorima se više isplati spustiti cijene nego čekati sljedeću godinu, bolje da sada malo korigiraju cijene nego da sljedeće godine plaćaju veći PDV", kaže Vujović. Pad cijena utjecao je na pozitivna kretanja na tržištu nekretnina, rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher, ali napomenuo da 30-ak posto izgrađenih poslovnih prostora i dalje stoji prazno.

"Budi nadu u optimizam kretanje zadnja tri kvartala gdje je došlo do porasta broja sklopljenih ugovora i rasta u transakcijama", rekao je Zaher.Teško je, kaže, procijeniti kako će najavljeni porez na nekretnine utjecati na tržišna kretanja.

Hoće li se početi primjenjivati u 2016. ili 2020. godini ovisit će o brzini provođenja priprema, rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš. Prvo je potrebno sastaviti popis svih nekretnina i za to treba iskoristiti 2015. godinu. Također, kaže, treba revidirati kompletnu poreznu politiku.

"Hrvati nisu štedjeli u dionicama, dijamantima, zlatu, nekretninama. Nema ovdje nikoga tko nema on ili obitelj stan, apartman ili vikendicu na mogu i neku vikendicu u blizini kuće u koju j odlazio vikendom i nešto tamo kopao i koju sada ne može prodati.

To su naše činjenice i uvođenje poreza na nekretnine treba o tome voditi računa i apsolutno korigirati poreznu politiku", kaže ministrica.Osvrnula se i na ponovno pojačavanje aktivnosti oko rušenja bespravnih objekata, što je zbog angažmana službi na poplavljenom području proteklih mjeseci bilo obustavljeno. Rušit će se zgrade koje su vlasnici mogli legalizirati u postupku legalizacije, ali to nisu učinili, rekla je Taritaš:

"Rušit ćemo kuće koje ne služe za stalno stanovanje, a tijekom vremena će morati i takve doći na red. Prvo idemo na započete gradnje, gdje ljudi ne žive i gdje su velike devastacije prostora. Rušit ćemo na području cijele Hrvatske", rekla je Taritaš.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.