Biznis

Putin će u Turskoj pokušati utrostručiti trgovinu

Putin će u Turskoj pokušati utrostručiti trgovinu

Rusija će pokušati utrostručiti trgovinu s Turskom, na 100 milijarda dolara godišnje, kako bi se neutralizirale zapadne sankcije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu koji su u petak objavili turski mediji.

Putin putuje u ponedjeljak u posjet Turskoj gdje će glavne teme razgovora biti trgovina i energija. Trebao bi se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojeg je Putin pohvalio zbog dalekovidne odluke da se ne priključi zapadnim sankcijama.

Ruski vođa kritizirao je sankcije nametnute Rusiji zbog ukrajinske krize kao neprihvatljive.

Dva elementa važna su za gospodarske odnose dviju zemalja: Rusija je turski najveći energetski opskrbljivač, a Ankara je Moskvi drugi najveći trgovinski partner, nakon Njemačke.

U središtu Putinova razgovora s Ergodanom bit će i međunarodna borba protiv Islamske države u Siriji i Iraku, navela je agencija Interfax.

"Dodatno ćemo poduprijeti vlade Sirije, Iraka i drugih zemalja regije", rekao je Putin, pozivajući na rješenje kroz UN.

Rusija je saveznik Sirije, koja graniči s Turskom.

Erdogan je ranije snažno kritizirao rusku potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, a Turska pak ima snažne veze s tatarskom populacijom na Krimu, koji je Rusija anektirala, podsjeća agencija France presse.

Očekuje se da će se tijekom posjeta potpisati nekoliko sporazuma, kazali su dužnosnici obaju strana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.