Biznis

SAD uvele sankcije za devet iranskih pojedinaca i tvrtka

SAD uvele sankcije za devet iranskih pojedinaca i tvrtka

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije za devet pojedinaca i tvrtka optuženih da zaobilaze sankcije uvedene Iranu zbog njegova nuklearnog programa i da su sudjelovali u kršenje ljudskih prava u Teheranu.

 

Za petoro njih se sumnja da su pružili "materijalnu, financijsku i tehnološku potporu" kako bi omogućili iranskoj vladi kupnju američkih obveznica čime su prekršili sankcije, obrazlaže u priopćenju američko ministarstvo financija.

Iranska tehnološka tvrtka Douran Software Technologies, također na meti Washingtona, sankcionirana je zbog toga što je sudjelovala u "cenzuri" koju je provodio režim u Teheranu.

Američke vlasti napominju da ove sankcije proizlaze iz postojećeg pravnog okvira a ne iz novih pravila koja vrijede za Teheran, dok zapadne sile pregovaraju s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

"Premda se ne zalažemo za nove sankcije u vezi s nuklearnim programom dok traju pregovori (...), bili smo jasni u riječima i u postupcima da ćemo i dalje primjenjivati postojeće sankcije", rekao je američki podtajnik za suzbijanje terorizma David Cohen.

Iran i velesile bi u siječnju mogli početi novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu pokrenutih u studenome 2013. u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Velesile traže da Iran smanji svoje nuklearne kapacitete kako u budućnosti ne bi mogao posjedovati atomsku bombu. Teheran pak tvrdi da ima pravo na čitav civilni nuklearni proces i traži ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.