Biznis

Sadašnji program istječe 28. veljače

Dombrovskis: Jedini realističan scenarij za Grčku je produljenje programa pomoći

Dombrovskis: Jedini realističan scenarij za Grčku je produljenje programa pomoći

Jedini realističan put za Grčku jest zatraži produljenje sadašnjeg programa financijske pomoći, što uključuje zadržavanje postojećih uvjeta, izjavio je u srijedu potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

Domrovskis je na konferenciji za novinare na opetovano pitanje jasno odgovorio da Grčka neće moći dobiti nove pozajmice bez ispunjavanja uvjeta iz sadašnjeg programa financijske pomoći.

"Jedini realističan put je zatražiti produljenje sadašnjeg programa, a to također podrazumijeva zadržavanje sadašnjih uvjeta", rekao je Dombrovskis.

Istodobno, dodaje Domrovskis, može se uvesti određena fleksibilnost, koja međutim ne smije podrivati održivost duga.

Sadašnji program istječe 28. veljače. Njime je predviđena još jedna tranša od 7,2 milijardi eura kredita, ali uz uvjet novih ušteda i reformi, između ostaloga mirovinskog sustava i radnog zakonodavstva, što nova grčka vlada u kojoj dominira krajnje lijeva stranka Siriza odbacuje.

Grčka vlada je posljednjih dana počela davati signale da želi produljiti program, ali pri tome ne koristi taj izraz nego se navodi "produljenje međunarodnog financiranja" na nekoliko mjeseci koliko im je, po njihovoj procjeni, potrebno za sastavljanje cijelovitog programa reformi, kojima bi osposobili grčko gospdoarstvo za održivi rast i koje bi moglo vraćati dugove.

Istodobno uz produljenje financiranja, grčka vlada ne želi memorandum, koji ide zajedno s tim i koji predviđa nastavak reformi i proračunskih rezova.

Ako želi nastavak financiranja i nakon 1. ožujka, grčka vlada bi to trebala zatražiti do kraja tjedna, budući da u nekim zemljama članicama eurozone to moraju odobriti nacionalni parlamenti.

Dombrovskis nije htio ništa reći o eventualnom zahtjevu iz Atene.

"Moramo prvo vidjeti dokument Grčke i što ona traži. Tek tada ćemo moći komentirati", rekao je Dombrovskis.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno