Biznis

Na Veleučilištu u Karlovcu

Karlovac: Centar za sirare i priručnik "Sirarstvo u teoriji i praksi

Karlovac: Centar za sirare i priručnik

Na Veleučilištu u Karlovcu predstavljen je u utorak novi Centar izvrsnosti za podizanje razine tehnološkog znanja u proizvodnji sira te priručnik skupine autora "Sirarstvo u teoriji i praksi" za nastavu na agronomskim fakultetima i studijima biotehnologije.

Profesor prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Karlovcu Bojan Matijević rekao je kako je to rezultat jednogodišnjega prekograničnog projekta "Napredak - Regionalna proizvodnja sireva - poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak".

Projekt je obuhvatio tridesetak sirara Hrvatske i Slovenije, a o siru kao proizvodu educirano je 300 potrošača. U laboratorijima je obrađeno 60 uzoraka sira o čijoj je kakvoći, osim mjerljivih pokazatelja kemijsko-biološke analize, odlučivala i tzv. grupa senzornih analitičara.

Tajnica Udruge malih sirara Karlovačke županije "Korni" Višnja Magdić rekla je da se "sljubljivanju sira i vina te sira i pojedinih vrsta piva prvi put prilazi sa znanstvenog gledišta" te kako se očekuje da će tim putem sudionici projekta i dalje nastaviti.

Ona je kao viša stručna savjetnica specijalizirana za sirarstvo rekla da "mnogi kuhani sirevi s različitim začinima, kvalitetni polutvrdi sirevi i škripavac kao autohtoni sir iz udruge "Korni" te sirevi sa slovenske strane granice zavrjeđuju bolju prođu na tržištu".

Ocijenila je da je postignuta svrha projekta da proizvođači sireva s tog područja postanu prepoznatljiviji, ali, dodala je, pred njima je još mnogo posla.

"Građani će se moći okrenuti domaćoj proizvodnji, a ne prvenstveno uvozu, tek kad prepoznaju kvalitetu domaćih najkvalitetnijih proizvoda", rekla je Magdić.

Osmišljena je i cesta sira s adresama koje se mogu pronaći na internetskoj stranici projekta, ali to još nije službena cesta. Magdić i Matijević vjeruju kako će taj projekt biti poticaj da se nastavi tim putem i da se okrene siru kao turističkom proizvodu.

Dekan zagrebačke Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" Vitomir Tafra rekao je da su sirari iz projekta vrlo poduzetni te kako ih nije bilo potrebno motivirati za poduzetništvo. Zadaća te škole u projektu bila je poučiti ih o tome kako da načine uspješne poslovne planove u kojima će biti sadržani svi elementi poduzetničkog procesa jer su svi oni važni za potpuni uspjeh. Kurikulum je preko internetske stranice projekta dostupan svima, a ne samo polaznicima škole.

Janez Blaškovič autor je desetominutnoga dokumentarnog filma o proizvodnji mlijeka i sira s obje strane granice, koji ima promidžbeno obilježje, te je, osim na hrvatskome i slovenskom jeziku, snimljen i na engleskom jeziku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.