Na Veleučilištu u Karlovcu
Karlovac: Centar za sirare i priručnik "Sirarstvo u teoriji i praksi
Na Veleučilištu u Karlovcu predstavljen je u utorak novi Centar izvrsnosti za podizanje razine tehnološkog znanja u proizvodnji sira te priručnik skupine autora "Sirarstvo u teoriji i praksi" za nastavu na agronomskim fakultetima i studijima biotehnologije.
Profesor prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Karlovcu Bojan Matijević rekao je kako je to rezultat jednogodišnjega prekograničnog projekta "Napredak - Regionalna proizvodnja sireva - poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak".
Projekt je obuhvatio tridesetak sirara Hrvatske i Slovenije, a o siru kao proizvodu educirano je 300 potrošača. U laboratorijima je obrađeno 60 uzoraka sira o čijoj je kakvoći, osim mjerljivih pokazatelja kemijsko-biološke analize, odlučivala i tzv. grupa senzornih analitičara.
Tajnica Udruge malih sirara Karlovačke županije "Korni" Višnja Magdić rekla je da se "sljubljivanju sira i vina te sira i pojedinih vrsta piva prvi put prilazi sa znanstvenog gledišta" te kako se očekuje da će tim putem sudionici projekta i dalje nastaviti.
Ona je kao viša stručna savjetnica specijalizirana za sirarstvo rekla da "mnogi kuhani sirevi s različitim začinima, kvalitetni polutvrdi sirevi i škripavac kao autohtoni sir iz udruge "Korni" te sirevi sa slovenske strane granice zavrjeđuju bolju prođu na tržištu".
Ocijenila je da je postignuta svrha projekta da proizvođači sireva s tog područja postanu prepoznatljiviji, ali, dodala je, pred njima je još mnogo posla.
"Građani će se moći okrenuti domaćoj proizvodnji, a ne prvenstveno uvozu, tek kad prepoznaju kvalitetu domaćih najkvalitetnijih proizvoda", rekla je Magdić.
Osmišljena je i cesta sira s adresama koje se mogu pronaći na internetskoj stranici projekta, ali to još nije službena cesta. Magdić i Matijević vjeruju kako će taj projekt biti poticaj da se nastavi tim putem i da se okrene siru kao turističkom proizvodu.
Dekan zagrebačke Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" Vitomir Tafra rekao je da su sirari iz projekta vrlo poduzetni te kako ih nije bilo potrebno motivirati za poduzetništvo. Zadaća te škole u projektu bila je poučiti ih o tome kako da načine uspješne poslovne planove u kojima će biti sadržani svi elementi poduzetničkog procesa jer su svi oni važni za potpuni uspjeh. Kurikulum je preko internetske stranice projekta dostupan svima, a ne samo polaznicima škole.
Janez Blaškovič autor je desetominutnoga dokumentarnog filma o proizvodnji mlijeka i sira s obje strane granice, koji ima promidžbeno obilježje, te je, osim na hrvatskome i slovenskom jeziku, snimljen i na engleskom jeziku.
Vezane vijesti
-
Zbog skorašnjeg kopnjenja velikih količina snijega i mogućih novih oborina Hrvatske vode počele su u subotu postavljati privremeni zid između obala Korane i Mrežnice i karlovačkih naselja Mostanje, Mala Švarča, Logorište, Turanjski Poloj i Turanjski Lug.
-
Zbog prethodnih obilnih kiša u subotu se sastao karlovački Gradski stožer civilne zaštite koji je zaključio da nema opasnosti od izlijevanja karlovačkih rijeka jer su u opadanju vodostaji uzvodno
-
Projekt je predstavljen u četvrtak građanima u Gradskoj vijećnici na tribini na kojoj je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao da je dokumentacija jučer predana Ministarstvu gospodarstva na proceduru uvrštavanja u strateške projekte Republike Hrvatske
-
Infosys, globalni lider u uslugama savjetovanja, tehnologije, outsourcinga i next-generation usluga, danas je otvorio svoj prvi ured i razvojni centar u Karlovcu i tako najavio jačanje svog poslovanja u inženjerskom sektoru u istočnoj Europi.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.