Biznis

U organizaciji "Slobodne Dalmacije"

Split: Održana javna tribina "Istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Jadranu"

Split: Održana javna tribina

Javna tribina u organizaciji "Slobodne Dalmacije" na temu "Istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Jadranu" održana je u  petak u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Prva je govorila Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

- U lipnju se očekuje potpisavanje ugovora s tvrtkama koje će istraživati ležišta nafte i plina te se očekuje da će istraživanje po poljima trajati 3-5 godina. Prema odluci Vlade, 10 posto od ostvarenih prihoda izravno ide u proračun RH, što bi godišnje moglo iznositi oko 6 milijardi kuna. Međutim, iznos će se preciznije znati (tj. visina naknade) kada se vidi jesu li i u kojoj količini pronađeni plin ili nafta.

Prof. dr. sc. Alen Soldo (Sveučilišni odjel za studije mora) istaknuo je kako je najveći problem što nijedna dosadašnja administracija nije bila kadra zaštititi Jadran u smislu prevencije tj. ako se dogodi ekološki incident, da se na vrijeme djeluje i spriječi šteta, piše Slobodna Dalmacija.

U suradnji s Agencijom za ugljikovodike stručnjaci Sveučilišta u Splitu će na interdisciplinarnoj razini pratiti sve aspekte ovog projekta.

Mirko Mesarić, direktor Ires ekologije rekao je kako "od 29 istražnih polja, prema našem istraživanju, preko 50 posto su u konfliktu s ribarstvom".

Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko-Kvarner:

- Ovakav način eksploatacije je za nas slijepa ulica, prije bilo kakvih aktivnosti trebalo bi pitati gađane i njihove lokalne predstvanike što o tome misle, a ne da se na "čačićevski" način gura ovaj projket.

Ranko Britvić, član odbora udruženja The International Emergency Management Society istaknuo je primjer Norveške:

- Oni žive od ribe, a u međuvremenu su eksploataciju nafte, što se tiče sigurnosti, doveli do savršenstva. Upravo eksploatacija u Jadran dovodi nove tehnologije i nove razine sigurnosti koje prije nismo imali.

Pitanje istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, Zrinka Jakl, predsjednica i koordinatorica programa zaštite prirode Udruge Sunce, nazvala je "važnim problemom koji definira našu budućnost".

U daljnjoj raspravi predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barba Dorić navela je primjer Istre kao točku u koju se već godinama spajaju vrhunski turizam i eksploatacija nafte.

- Rođena sam u Puli i cijela moja obitelj živi u Istri. Danas je Istra top turistička destinacija usprkos 19 platformi blizu njezine obale. Ističem da u planiranim eksploatacijama nafte i plina u jadranskim poljima svu eventualnu štetu snosi sam investitor - navela je važan detalj Dorić.

Ranko Britvić naveo je primjer daleke Australije gdje se nafta vadi čak i iz prirodnih rezervata.

- Mjere sigurnosti danas su takve da je moguće vaditi naftu i iz australskih nacionalnih rezervata. Pa ne plašimo malu djecu... - kazao je Britvić.

- Važno je u ovoj stvari građanima pojasniti o čemu se radi i što se planira. Također, vrlo je važno definirati udaljenost od obale s koje se platforme ne vide... - smatra Alen Soldo sa splitskog Sveučilišnog odjela za studij mora.

- Divimo se Dubaiju i Norveškoj kako lijepo žive od nafte, pa zašto i mi ne bi lijepo od nafte živjeli - zapitao se tijekom debate Alen Grabner, voditelj projektnog tima "Seadrill" iz Norveške.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.