Biznis

HNB

Građani u bankama drže preko 168 milijardi kuna

Građani u bankama drže preko 168 milijardi kuna

Oročenja u godinu dana porasla za 693 milijuna kuna

Ukupni depoziti poslovnih banaka iznosili su 245,2 milijarde kuna što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju podaci HNB-a za veljaču.

 

Ukupni depoziti u odnosu na siječanj bili viši za 1,5 milijardi kuna odnosno 0,6%. U odnosu na isti mjesec 2014. ukupni depoziti poslovnih banaka su zabilježili rast od 4,1% ili 9,6 milijardi kuna.

Pritom rastu i na mjesečnoj i na godišnjoj razini pridonijele su sve njegove sastavnice. Tako je depozitni novac na mjesečnoj razini zabilježio rast za 0,9% ili 366 mil. kuna dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 10,8% (4,2 mlrd. kuna) pri čemu je iznos depozitnog novca ponovno premašio 43 mlrd. kuna, navode analitičari RBA.

S druge strane ukupni štedni i oročeni kunski depoziti banaka zabilježili su mjesečni rast od 0,8% (266 mil. kuna) te rast od 2% u odnosu na veljaču prošle godine (693 mil. kuna) dok su oni valutni zabilježili rast od 2,9% godišnje (4,7 mlrd. kuna) te 0,6% mjesečno (920 mil. kuna) pri čemu je godišnjem rastu kunskog izraza valutnih depozita pridonio i rast tečaja EUR/HRK (+0,4%).

Godišnjem rastu ukupnih štednih i oročenih depozita (kunskih i valutnih) pridonijele su njegove dvije najznačajnije komponente koje u ukupnoj strukturi zajedno čine udio od 96%.

Tako su ukupni depoziti nefinancijskih društava zabilježili godišnji rast od 6,7% i dosegli 24,8 mlrd. kuna dok su ukupni depoziti kućanstava zabilježili godišnji rast od 1,5% te su iznosili 168,4 mlrd. kuna. Rastu depozita kućanstava na godišnjoj razini pridonio je prvenstveno rast valutnih depozita (+2,1% ili +2,9 mlrd. kuna) dok su oni kunski zabilježili pad od 1,5% (-359 mil. kuna).

"Rast depozita kućanstava i dalje podržava visoka razina potrošačkog pesimizma koja je s obzirom na dugotrajna negativna kretanja na tržištu rada odraz nesigurnosti i povećane sklonosti štednji", navode analitičari RBA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.