Biznis

Dubrovnik

Završen 2. Adriatic Sea Forum

Završen 2. Adriatic Sea Forum

Danas je uspješno završeno drugo izdanje susreta Adriatic Sea Forum - cruise, ferry, sail & yacht.

40 međunarodnih predavača iz 7 zemalja na obali Jadrana sudjelovalo je na šest rasprava i drugih sastanaka koji su obogatili dvodnevni forum koji se ove godine održao u Dubrovniku.

Riječ je o gospodarskom prostoru u kojemu razni oblici pomorskog turizma, sa svojim procesima proizvodnje koji mogu uključiti i potaknuti razne vrste aktivnosti (ne samo turističke), ulaganja i poduzetničke inicijative, mogu biti pokretač složenijega društvenog i gospodarskog razvoja te otvaranja radnih mjesta u skladu s održivošću, ne samo u području zaštite okoliša.

Također se radi o području velikog potencijala koji će se moći u potpunosti iskoristiti samo ako zemlje na obali Jadrana a sa njima i predstavnici privatnog sektora budu surađivali na promicanju identiteta jedinstvenoga turističkog odredišta.

Upravo su to glavne poruke drugog izdanja susreta Adriatic Sea Forum - cruise, ferry, sail & yacht, međunarodnoga putujućeg događaja koje je ove godine osmislilo i organiziralo društvo Risposte Turismo u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik i Općinom Dubrovnik te uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika i ACI marinom.

Na događaju održanom u Importanne Resortu u Dubrovniku sudjelovali su predstavnici organizatora putovanja, putničkih agencija, brodarskih tvrtka, pomorskih agencija, lučkih terminala i zračnih luka, marina i lučica, čarter tvrtki, brodogradilišta, javne uprave, lokalna udruženja za promicanje turizma i mnogi drugi.

Zadnji dan foruma obrađene su se teme odnosile na razvoj i upravljanje turističkim marinama, koje su iznimno važne za razvoj nautičkog turizma u tom području, i doprinos koji je sektor kružnih putovanja osigurao i može nastaviti osiguravati operaterima i uključenim lokalnim poduzećima zahvaljujući modelu upravljanja poslovanjem koji je sveobuhvatan i široko rasprostranjen.

Forum je nakon toga zaključen sjednicom posvećenom raspravi o budućem razvoju područja u smislu održivosti, pri čemu ona ne obuhvaća samo klasičnu zaštitu okoliša, već je sveobuhvatnija i uključuje i gospodarsku, poduzetničku i društveno-političku stranu.

Tijekom sesije još je jednom ponovljena potreba za većom suradnjom među zemljama koje graniče na Jadranu, imajući na umu, sa raznih točaka gledišta, koliko ekonomski razvoj može pridonijeti i garantirati, a ne kompromitirati održivi razvoj teritorija.

Također se podsjetilo na razne inicijative Europske komisije, koja određenim strategijama pomaže razvoju jadransko-jonske makroregije a posebno na politike potpore vezane za pomorski turizam.

Ovogodišnje izdanje ponovno se dokazalo kao prava prilika za raspravu te pokretanje novih inicijativa i suradnji. Jedan primjer tome je projekt pokrenut sa strane marina na Jadranu, na čelu sa talijanskom udrugom Assomarinas i ACI za Hrvatsku, koji će služiti kao platforma za buduće sporazume kojima će se moći pridružiti i druge udruge te pojedinačni operateri, sa ciljem sve uspješnije promocije i organizacije pomorskog turizma tog područja.

 

„Na kraju ovoga drugog izdanja susreta Adriatic Sea Forum - izjavio je Francesco di Cesare - predsjednik društva Risposte Turismo - ne možemo nego biti zadovoljni iznimnim zabilježenim međunarodnim odazivom zahvaljujući kojemu je forum još jednom imao priliku ugostiti najvažnije operatere iz područja kružnih putovanja, trajektnog prometa i turizma motornim jahtama iz poduzetničkog svijeta, najvažnijih međunarodnih udruženja i najvažnijih institucija povezanih s turizmom koje djeluju unutar i izvan uključenih zemalja."

„Rezultat je to - nastavio je di Cesare - koji svjedoči o uspješnosti projekta nastalog 2013. godine s ciljem promicanja Jadrana kao jedinstvenog i velikog turističkog odredišta i poticanja suradnje između 7 zemalja, 25 regija i više od 150 turističkih odredišta koja se nalaze na njegovoj obali. Riječ je o projektu koji se ne ograničava na trajanje Foruma, već koji u njemu vidi samo fazu koja će utrti put neprestanim nastojanjima povezanima s tim temama, i to putem pojedinačnih projekata, novih detaljnih tematskih analiza, stalnog podupiranja dijaloga između najvažnijih javnih i privatnih donositelja odluka u tom području".

„Mi iz Risposte Turismo - nastavio je di Cesare - odmah ćemo se posvetiti organizaciji trećeg izdanja ovoga događaja koji će, gradu domaćinu ,za vrijeme trajanja foruma, u okviru pomorskog turizma dodjeliti titulu vodećeg turističkog središta na Jadranu".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.