Biznis

Danak krize

Novosel: Neće biti porasta BDP-a bez spašavanja industrije

 Novosel: Neće biti porasta BDP-a bez spašavanja industrije

Dok iz Vlade zadovoljno trljaju ruke jer nakon dugo vremena Međunarodni praznik rada dočekujemo s pozitivnim brojkama od 3,5 posto rasta u industriji i nezaposlenosti ispod 300 tisuća, na adresu premijera stiže kaznena prijava.

Podnijeli su je Laburisti koji upozoravaju na maćehinski odnos države prma tvrtkama u kojima bez plaće radi više od 400 radnika...

 

"Motori i dizalice u Rijeci četiri plaće, Tibo iz Matulja dvije plaće, Tesu iz Pule evo dolazi peta plaća. Obavezu isplate plaće država je preuzela za Tibo i Mid, za Tesu država nije preuzela obvezu ali je 100-postotni vlasnik", pobrojao je sindikalist Rajko Kutlača.

Sve te firme mogle bi opstati da ih njihov vlasnik sustavno ne uništava", upozorava Kutlača koji je u ime sindikata Istre, Dalmacije i Kvarnera već uputio apel na Markov trg.
 
"Ne mogu prepoznati važnost toga nego prepuštaju da će radnici koji bi mogli živjeti od svog rada doći na socijalu i to opet na teret države i poreznih obveznika", zaključuje.

Pa su je prepoznali Laburisti koji su danas podnijeli kaznene prijave protiv premijera Zorana MIlanovića, ravnatelja DUDI-ja Mladena Pejnovića i šefa Centra za restrukturiranje i prodaju Mladena Dejanovića. Razlog je neisplata plaća za 406 radnika, poručila je šefica Laburista Nansi Tirelli:

"To je jedan vid čestitke ovih 406 radnika u čije ime podnosimo kaznenu prijavu", kaže Tireli.
 
A čestitku povodom Prvog svibnja uputit će sutra i sindikati i to iz nekad industrijskog lidera, danas opustošenog Siska. Bez obzira na pozitivne brojke i rast u industriji, šef SSH Mladen Novosel poručuje:

"U Hrvatskoj neće biti porasta BDP-a bez spašavanja industrije, neće biti izlaska iz krize bez otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru i to konačno netko u ovoj državi mora shvatiti. Moraju shvatiti vladajući ali i oporba. Ne želimo u iduću godinu više ući u gospodarskoj krizi", rekao je Novosel.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.