Dani maslinovog ulja Ugljan 2015.
Dani maslinovog ulja: Nagradu struke drugu godinu za redom odnio Miomir Kliman
I ove godine prvosvibanjski praznici na Ugljanu unijeli su malo živosti u ustaljeni ritam mjesta.
Već treću godinu za redom održani su Dani maslinovog ulja, koji su privukli i domaće ljude i turiste. Manifestaciju je organizirala Turistička zajednica mjesta Ugljan kako bi nastavila promovirati dvije tisuće godina dugu tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu, od milja prozvanog Otokom maslina.
Suorganizator je bila Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra, koja je i ove godine obavila kemijsku i senzorsku analizu ulja prijavljenih za natjecanje.
Unatoč protekloj lošoj godini za maslinare, uspjelo se prikupiti nekoliko uzoraka ulja za natjecanje i desetak ulja za kušanje, među kojima su bila i ona natjecateljska, a koja je sva zajedno ocijenila publika.
Nagradu struke odnio je drugu godinu za redom Miomir Kliman sa svojim istarskim uljem, a publika je svojim glasovima nagradila Franu Bojmića iz Tkona.
Osim ocjenjivanja ulja priređena su i dva predavanja vezana uz maslinarstvo. Prvo predavanje „Gnojidba maslina" održao je Ivica Kostović, dipl. ing. agr., a drugo „Što sve utječe na kvalitetu maslinovog ulja" mr. sc. Petar Pedišić, dipl. agr. Uslijedila je prezentacija vezana uz maslinske puteve „Oleum Liburnicum - marketing prostora središnjeg djela otoka Ugljana" koju je pripremio Mladen Lucin.
Nakon predavanja posjetitelji su mogli prisustvovati degustaciji maslinovog ulja vođenoj od strane Udruge Olea, koja ih je učila kako kušati ulje, na što obratiti pozornost u mirisu i okusu te kako uočiti razlike između dobrog i lošeg ulja.
Tijekom cijelog vremena održavanja manifestacije na otvorenom je bio postavljen sajam otočnih proizvoda, gdje su se nudili domaći likeri, džemovi, mirisna ulja, suveniri od kamena, rukotvorine izrađene decoupage tehnikom i još mnogo toga. Izlagači su bili: PIS KOMERC, Marina Zelić, Zadar; Valentin Bakota, član HUKA-e, Ugljan; Udruga Toka, Preko; Obrt „Lanđin", Rozalinda Banić, Kraj; OPG „Ante Božić", Marijana Božić, Kraj.
Na kraju je priređen mali domjenak na kojem su se uz domaće iće i piće razmjenjivali dojmovi i iskustva stečeni tijekom dana.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.