Istraživanje
Počinje sezona - koliko zarađuju kuhari, konobari, animatori?
Povodom početka turističke sezone, MojPosao je istražio kakve plaće bi građani očekivali ovisno o radnoj poziciji, ali i koje su prednosti rada u turizmu. U istraživanju je sudjelovalo više od 400 ispitanika.
Ispitanici smatraju da najvišu plaću zaslužuju kuhari i to u prosjeku
7.253 kune. Usporedimo li dobivenu plaću s onom iz servisa
MojaPlaca.hr, navedena plaća je čak 60% viša od realne plaće kuhara koja
iznosi 4.521 kunu.
S druge strane, ispitanici misle da kuhari realno zarađuju 5.568 kuna, što je 23% više od plaće prema podacima servisa MojaPlaca.hr.
Iza kuhara slijedi pizza majstor za kojeg ispitanici smatraju da zaslužuje plaću od 6.065 kuna, što je 31% više od realne plaće i svega 5% više od onog što očekuju da pizza majstor zaista zarađuje.
Najizraženije slaganje zaslužene, očekivane i realne plaće ispitanici navode za radno mjesto animatora. Ispitanici smatraju da animatori zaslužuju 4.813 kuna (15% više od realne plaće), a u stvarnosti bi za taj posao očekivali 3.938 kuna (6% niže od realne plaće).
Za konobare ispitanici smatraju da zaslužuju 6.004 kune, dok zaista
očekuju 4.526 kuna, što je 64% više od realne plaće koja iznosi 3.653
kune.
Posao u turizmu: Znanje stranih jezika i timski rad
Na pitanje koja je pozitivna strana rada u turizmu, 85% ispitanika
navodi stjecanje novih vještina i znanja. Na drugom mjestu je
upoznavanje novih ljudi (77%), a zatim ispitanici navode da je rad u
turizmu zanimljiv (57%).
Boravak na moru kao glavnu prednost rada u turizmu navodi 40% ispitanika, dok ih svega 4% smatra kako pozitivne strane rada u toj djelatnosti jednostavno ne postoje.
Da posao u turizmu može biti edukativan smatraju gotovo svi
ispitanici. Prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (78%) i
timski rad (74%).
Čak 62% ispitanika ističe da su u turizmu naučili obavljati više
zadataka istovremeno, dok ih 61% navodi da su se naučili nositi sa
stresom. Malo više od polovice ispitanika (56%) smatra kako ih je rad u
turizmu naučio ophođenju s klijentima, dok ih 55% navodi da ih je to
zanimanje naučilo poštovanju svih ostalih uslužnih zanimanja. Strpljenje
kao vještinu koju su stekli tijekom rada u turizmu navodi 48%
ispitanika.
Vezane vijesti
-
Trenutačno je gotovo i 7300 nezaposlenih konobara i pipničara, ali i 7000 kuhara
-
Prema analizi trenutno aktivnih, ali i najavljenih aviolinija, koju je napravila Hrvatska turistička zajednica, u ljetnoj sezoni 2021. prema Hrvatskoj u najavi je prometovanje više od 180 aviolinija.
-
Otprilike trećina Nijemaca nije sigurna hoće li odmor ove godine biti opcija zbog dugotrajnih ograničenja u pandemiji koronavirusa, pokazuju rezultati istraživanja, a za one koji planiraju prednost imaju putovanje automobilom i privatni smještaj uz cijepljenje kao preduvjet.
-
S višegodišnjim rastom hrvatskog turizma, sve je izraženiji problem nedostatka kvalificirane radne snage. Vrsni konobari, barmeni, kuhari - traže se svijećom. Niti pomoćno turističko osoblje više ne želi raditi za nisku plaću kao do prije nekoliko godina.
Izdvojeno
-
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i danju mnogima ugodno toplo. Povremeni oblaci bit će oni visoki koprenasti
-
Nogometaši Dinama ostvarili su drugu uzastopnu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka svladavši Slovan u Bratislavi s uvjerljivih 4-1 (2-1).
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.