Biznis

Barcelona neće završiti kao Venecija

Nova gradonačelnica Barcelone najavila obračun s turistima

Nova gradonačelnica Barcelone najavila obračun s turistima

Novoizabrana gradonačelnica Barcelone ljevičarka Ada Colau nekadašnja je građanska aktivistica, članica stranke Barcelona en Comú. Na izborima je osvojila većinu glasova u gradu od 1,7 milijuna stanovnika, a njeni prijedlozi o načinu vladavine nisu svuda dobro dočekani, prenosi N1info

Gradonačelnica Colau je rekla da Barcelona neće završiti kao Venecija, grad u kojem su turisti istisnuli mještane, te najavila moratorij na nova odobrenja za hotelsko-turističke apartmane. Istakla je da su većinu gradskih četvrti preplavili hoteli i ilegalni smještaji za turiste što, dovodi do neočekivano visoke rente i osjećaja među stanovnicima kao da su protjerani iz vlastitih domova, piše El Pais.

Ukoliko ostane nereguliran, masovni turizam bi mogao ubiti samu bit grada, poručila je. Njena ideja je da turiste namami u sve krajeve grada i ukine nesigurne i nisko plaćene poslove koji se često množe u industriji.

Proteklih godina broj turista u tom gradu se učetverostručio, s 1,7 milijuna 1990. godine na 7,5 milijuna 2013. Barcelona je tako postala treći grad po posjećenosti u Europi u kojem je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika. Godinama su se ove brojke smatrale uspjehom, s obzirom da posjetioci gradu godišnje ostave 12 milijardi eura, što financira 100.000 radnih mjesta.

Međutim, problemi sa bukom, ilegalnim turističkim apartmanima i rast cijena nekretnina učinili su da umorni stanovnici Barcelone moraju obilježavati privatne posjede uslijed neprestane plime turista.

"Sve više turista je razočarana kada posjete Barcelonu, jer centar Barcelone izgleda kao lunapark. Svi žele vidjeti pravi grad, ali kad je centar ispunjen multinacionalkama i velikim trgovinama koje možete pronaći i u bilo kojem drugom gradu, onda to ne funkcionira", kazala je Colau.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.