Priopćenje
Podravka: ovlašteni laboratoriji potvrdili zdravstvenu ispravnost Vegete
Dodatnim analizama tri ovlaštena laboratorija utvrđena je odsutnost bakterije Salmonella spp u serijama Vegete koje su bile u postupku povlačenja, čime je potvrđena zdravstvena ispravnost Vegete, izvijestili su u petak iz Podravke.
Nakon što su akreditirani hrvatski laboratoriji Euroinspekt Croatiakontrola i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", već utvrdili odsutnost bakterije Salmonella u Vegeti, danas je Podravka zaprimila i dodatne rezultate analiza serija Vegete koje su bile u postupku povlačenja.
Analize su zaprimljene od ovlaštenog EU laboratorija Eurofins Lebensmittelanalytik Österreich, njemačkog ovlaštenog laboratorija Dr. Böhm i Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb - nacionalnog referentnog laboratorija za određivanje Salmonelle.
"Svi gore navedeni ovlašteni laboratoriji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella nakon analize proizvoda iz serija Vegete koja je bila u postupku povlačenja s tržišta i time je potvrđena zdravstvena ispravnost tih serija proizvoda Vegete na tržištima", ističu iz Podravke.
Najavljuju kako će kompanija, nakon primitka novih informacija, pravodobno obavijestiti javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim hrvatskim propisima.
Podravka je u srijedu izvijestila o povlačenju Vegete određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tijekom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izoliranom slučaju.
Kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, Podravka je tada samoinicijativno provela aktivnosti povlačenja Vegete od 250 i 500 grama s ta tri tržišta na kojima su se nalazili proizvodni iz tih određenih proizvodnih serija.
Podravka i u današnjem priopćenju ponavlja kako kompanija redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša.
Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane, navodi se u priopćenju.
Vezane vijesti
-
Zlata Bartl je bila voditeljica Podravkina istraživačkog tima koji je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća izumio Vegetu
-
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo nastavili su službeni posjet Državi Katar.
-
Nakon dva dana završila je maratonska sjednica Nadzornog odbora Podravke na kojoj je, za novog šefa tog prehrambenog giganta izabran Marin Pucar
-
Izdvojeno
-
Trebate u brzinski shopping? Nisu sve trgovine zatvorene
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.