Biznis

Dogovor je postignut

Grčka ostaje u Eurozoni, slijede bolni rezovi

 Grčka ostaje u Eurozoni, slijede bolni rezovi

Nakon gotovo 18 sati pregovora, 19 čelnika eurozone jednoglasno je prihvatilo dogovor o Grčkoj. Grčka će dobiti novac, a zauzvrat mora provesti bolne reforme.

 

"Dogovor je postignut", objavio je čelnik Europskog vijeća, Donalnd Tusk nakon izdvojenog sastanka s čelnicima Njemačke, Francuske i Grčke.

U najduži pregovorima u povijesti Grčka nije imala izbora. U Eurozoni ostaje, ali slijede oštri rezovi: povećanje poreza i smanjenje mirovina. Treći paket pomoći težak je 85 milijardi eura, a Ciprasova Vlada do srijede ima rok da uvjeri grčki parlament da prihvati mjere kako bi mogli početi pregovore o financijskoj pomoći, rekao je čelnik Eurogrupe, Jeroan Dijsselbloem.

"Nakon što mjere prihvati grčki parlament, na redu su nacionalni parlamenti. Nadamo se da će odluka biti do kraja tjedna kako bi institucije sastavile dogovor", rekao je.

Aleksis Cipras na ultimatum je morao pristati; Grčki je narod bez novca i posla, duboko u krizi. "U danim okolnostima odradili smo najbolje što smo mogli", rekao je Cipras.

"Reforme će biti teške, ali omogućit će nam da ponovo stanemo na noge", rekao je Cipras.

Cipras je pristao na povratak trojke koja će nadzirati reforme, dok MMF ostaje kreditor u paketu za Grčku. Pristao je i na osnivanje privatizacijskog fonda u visini 50 milijardi eura sa sjedištem u Ateni u koji će Grčka predati svoju imovinu, koja će biti monetizirana, privatizacijom ili upravljanjem, a kojim će drugi raspolagati kako bi se namirio dug. i otplatila rekapitalizacija banaka. Njemačka kancelarka Anglea Merkel poručila je da će Bundestagu preporučiti pregovore s Grčkom nakon što parlament u Ateni potvrdi dogovoreno.

"Nema sumnje da će se Grčka držati dogovora", smatra Merkel.

"Situacija u Grčkoj je vrlo napeta i ljudi očekuju određene pomake u realizaciji našeg dogovora. Ne sumnjam u to. Dobro smo pripremljeni u pravnom okviru i postigli smo opet povjerenje u naš odnos s Grčkom", kaže Merkel.

Očekivano-ispunjeno, to nije bilo traženje balansa nego zajedničkog puta, komentirao je francuski predsjednik Francoise Holalnde. "Bio je ovo hrabar izbor. Cipras je bio pozvan i na druge reforme, ali je znao da je ovo bio uvjet da njegova zemlja dobije paket pomoći", kažao je

I šefica međunarodnog monetarnog Fonda Christine Lagarde je optimistična, no poručuje: još ima puno posla:

"Mislim da je to dobar korak kako bi se vratilo međusobno povjerenje. Bit će tu još koraka koji će demonstirrati implementaciju svega što je dogovoreno" No Grčki narod je podjeljen. To je neizvedivo, poručuju.

"Razočarana sam jer sam bila uvjerena da će naš premijer ostati na istoj stazi" "Mislim da je bolje nego da nemamo sporazuma. Većina nas želi zadržati euro. "Sad ostajemo u Eurozoni, ali taj dogovor nije izvediv", komentirali su Grci.

Tržišta kapitala reagirala su pozitivno na najavu dogovora. Na europskim su burzama nakon ove vijesti cijene dionica snažno porasle. A postignut dogovor znači i da, nakon više od dva tjedna, grčke banke mogu ponovo otvoriti vrata, no s obzirom na to da nemaju novca, građani će moprati pričekati konačan dogovor s EU čelnicima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.