Biznis

Tijekom 6. i 7. mjeseca 2015.

Najava: Nacionalna edukacijska kampanja "Moj-eRačun Akademija"

Najava: Nacionalna edukacijska kampanja

U tijeku je Nacionalna edukacijska kampanja za elektroničke račune pod nazivom Moj-eRačun Akademija. Tijekom 6. i 7. mjeseca 2015. godine Moj-eRačun Akademija bit će održana u svim županijama u Hrvatskoj.

Edukacijsku kampanju organizira servis Moj-eRačun u suradnji sa Hrvatskim Gospodarskim Komorama te sa Institutom za ePoslovanje. eRačuni uskoro postaju obvezni stoga smatramo kako je tema eRačuna najaktualnija gospodarska promjena koja nas čeka ove godine.

Edukacijski seminar bit će održan 17.07.2015. u HGK Žk. ZADAR s početkom u 09:00 sati. Na edukaciji očekujemo i visoke predstavnike ureda župana Zadarske županije.

Na edukaciju su se odazvale sve vodeće tvrtke iz županije, te Informatičke tvrtke - partneri. Nakon edukacije bit će organiziran radni ručak za sve suučesnike.

POZADINA NACIONALNE EDUKACIJSKE KAMPANJE

Servis Moj-eRačun je najpropulzivniji servis za slanje i primanje eRačuna u Hrvatskoj, te trenutačno broji preko 10.000 korisnika.

ZAŠTO ?

Hrvatski gospodarstvenici "kaskaju" za EU standardima a naša je želja podići razinu znanja i svjesnosti o eRačunu (iako je HR pravna regulativa postavljena već 2013. godine).

Uvođenjem eRačuna u poslovanje, tvrtke ostvaruju znatne uštede u vremenskom, financijskom i kadrovskom aspektu. Operativna brzina poslovanja tvrtke višestruko raste kao i naplata, a time tvrtke dodatno povećavaju svoje komparativne konkurentske prednosti bilo da se takmiče na domaćem ili na stranom tržištu. Koristeći digitalne tehnologije tvrtke ubrzavaju svoje poslovanje gdje za dostavu eRačuna treba manje od 1 minute dok je za dostavu papirnatog računa ponekad potrebno i do 10 dana. Znamo da hrvatskom gospodarstvu manjka konkurentnosti iako su razlozi mnogi, tvrtke ipak nemaju razloga da ne promjene način poslovanja i učine svoje poslovanje naprednijim. Nacionalna edukacijska kampanja predviđena je za tvrtke koje žele biti bolje, uspješnije i konkurentnije.

Podizanje efikasnosti i ekonomičnosti glavni je razlog uvođenja eRačuna, ali naglasimo i druge pozitivne eksternalije poput veće sigurnosti, brže pretrage arhive, statusa preporučene pošiljke i mnoge druge.

U Sloveniji je eRačun obvezan za sve sudionike javne nabave još od 01. siječnja 2015. a to je upravo ono što čeka i Hrvatsko gospodarstvo u narednim mjesecima. Zamjenik ministra gospodarstva g. Vedran Kružić već je najavio donošenje zakona o obveznom eRačune, što znači da će vrlo brzo svi obveznici javne nabave morati primati i slati isključivo elektroničke račune. Pravne regulative uključivat će i kazne za neispravne eRačune. Upravo u tom segmentu servis Moj-eRačun tvrtkama nud rješenje, sigurnost i znanje. eRačun zamjenjuje papirnati račun isto kako je e-mail zamijenio pismo.

ŠTO JE eRAČUN ?

eRačun je elektronički dokument u PDF obliku istovjetan papirnatom računu kakav dobivate poštom. Naizgled se čini da digitalizacija računa ne može pružiti informatičko-poslovnu revoluciju ali ako promislimo da tvrtka može jednim klikom „prekontirati" dvadest, pedest ili sto računa, obaviti posao koji bi inače trajao danima i košta tisuće kuna postaje jasno da je eRačun najbolji način za podizanje konkurentnosti kompanija u 2015.-oj godini.

KAKVO JE STANJE U EUROPSKOJ UNIJI PO PITANJU eRAČUNA ?

2013. godine u EU je poslano više od 7,2 milijardi eRačuna
U 2014. godini na svjetskoj je razini poslano oko 40 milijardi eRačuna s godišnjom stopom rasta od 20%. U Italiji se čak 70% računa izdaje u elektroničkom obliku (eRačuni). Od 01. siječnja 2015. u Sloveniji je eRačun zakonski obvezan za sve obveznike javne nabave. Razlog su milijunske uštede. Danska uvodi penale za tvrtke koje šalju papirnate račune. Zašto? Jer usporavaju poslovne procese, pretipkavanja podataka traju satima i papirnati računi nisu ekološki prihvatljivi. Mnoge tvrtke primatelji više ne žele zaprimati papirnate račune jer ih opterećuju i usporavaju.

NAJAVE ZAKONSKIH PROMJENA U RH

Na obraćanju javnosti 11.03.2015. u Zagrebu, zamjenik ministra gospodarstva g. Vedran Kružić najavio je obavezno izdavanje i zaprimanje eRačuna za obveznike javne nabave s početkom 2016-e godine. Obzirom da eRačuni postaju obvezni prema direktivi 2014/55/EU Europske Komisije, mnogim tvrtkama tema Elektroničkih računa izuzetno je zanimljiva.

eRačun kao i sve informatičke revolucije ima značajan utjecaj na povećanje efikasnosti gospodarskih subjekata, usklađuje ih s EU standardima poslovanja, čini ih konkurentnijim i naprednijim, štedi im novac i uvlači u ostale dijelove ePoslovanja.

ZAŠTO TVRTKE KORISTE eRAČUN I ZAŠTO DOLAZI DO INFORMATIČKE REVOLUCJIE U TOM POGLEDU?

• Smanjuje mjesečne troškove
• Ovjeren je aplikativnim certifikatom i vremenskim žigom
• Pravno je usklađen sa svim HR i EU regulativama i zakonima
• Ubrzava naplatu i računovodstvo
• Povećava sigurnost i kontrolu nad vašim računima
• Omogućuje jednostavan i brz pregled arhive računa
• Svaki eRačun ima status preporučene pošiljke jer pošiljatelj putem korisničkog sučelja servisa može točno utvrditi kada je eRačun preuzet
• Uz eRačune možete poslati i dodatne priloge
• Iako su eRačuni primarni, također možete slati eOpomene, eDostavnice, eOtpremnice, eUgovore, eNarudžbenice
• Također, eRačunom štedimo energiju i papir te čuvamo naše šume!

PRAVNA SIGURNOST I USKLAĐENOST eRačuna?

Svi tehnički standardi usklađeni su s Pravilnikom o PDV-u i EU e-Invoice direktivama.

ELEKTRONIČKI RAČUNI U HRVATSKOJ?

29. srpnja 2011. godine u NN 89/11 objavljene su izmjene Pravilnika o PDV-u kojim je elektronički račun u potpunosti izjednačen s papirnatim. Pravna podloga eRačuna zasniva se na regulativama i standardima Europske unije.

eRačun u Hrvatskoj ovjeren je aplikativnim certifikatom i vremenskim žigom, što ga čini pravovaljanim prema:

• Zakonu o elektroničkoj ispravi (NN 10/02, 80/08, 30/14), • Zakonu o elektroničkom potpisu (NN 150/05) • te Pravilniku o PDV-u (NN 73/13).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.