Biznis

Nesigurnost zbog Kine

Nova kriza na Wall streetu

Nova kriza na Wall streetu

U utorak ujutro na Wall Streetu se činilo da se situacija stabilizirala. Cijene dionica na američkoj burzi veći dio dana su rasle, ali u zadnjem satu trgovanja opet je krenula rasprodaja, zbog čega je i šesti uzastopni dan završio u minusu.

Dow Jones pao je za oko 200 bodova (ili 1,3 posto), dok je S&P dan završio u minusu od 1,4 posto. Takav rezultat na kraju je još i pozitivan, s obzirom da je ovaj burzovni indeks, koji se smatra najboljom slikom stanja na američkoj burzi, u jednom trenu bio u minusu čak 2,9 posto, prenosi The New York Times.

Nesigurnost zbog Kine

Vrijednost američkih dionica svoj vrhunac je dosegla u svibnju ove godine. U međuvremenu je vrijednost dionica pala za 10 do 15 posto, te se sada zapravo vratila na razinu s početka 2014. godine. Investitori vjeruju da će cijene dionica na tržištu padati i dalje.

"Volatilnost će na tržištima ostati prisutna u narednim tjednima. Ljudi su postali emotivno uključeni i ne promatraju tržište objektivno", izjavio je za The Washington Post Adam Burch, direktor investicija za U.S. Trust.

Nesigurnost na tržištu je, podsjećamo, izazvalo usporavanje kineske ekonomije, koja se počela ispuhivati nakon što je godinama snažno rasla. Odrazilo se to najprije na azijskim burzama, posebno u Kini, a zatim se prelilo i na SAD i Europu. Burzovni indeks u Šangaju u ponedjeljak je pao za 8,5, a u utorak za 7,6 posto.

Prijeti nova kriza

"Zadnja dva dana bila su poziv na buđenje za mnoge trgovce dionicama. Ovo sada tjera svih da još jednom razmisle o svojim bazičnim pretpostavkama o rastu profita i prihoda", izjavio je Nicholas Colas, glavni tržišni strateg investicijske firme Convergex.

Iako američko gospodarstvo i dalje jača, investitori se, prenosi Times, sada počinju pitati koja je doista realna vrijednost dionica u njihovom portfelju. Naime, vrijednost dionica na američkoj burzi u pravilu je rasla brže nego što su rasli profiti američkih korporacija, što sada izaziva pojačani oprez.

Investitori također upozoravaju i kako se ne zna na koji će način na tržište utjecati povećana kamatna stopa koju već mjesecima najavljuju Federalne rezerve, američka varijanta središnje banke. Među onima koji smatraju da bi Federalne rezerve svojim potezima mogle negativno utjecati na stanje američkog gospodarstva je i Lawrence H. Summers, bivši glavni gospodarski savjetnik Baracka Obame.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.