Biznis

Picula: Pelješki most i pruga Gradec Sveti Ivan Žabno pokazuju da Hrvatska povlači raspoloživa sredstva

Picula: Pelješki most i pruga Gradec Sveti Ivan Žabno pokazuju da Hrvatska povlači raspoloživa sredstva

"Kohezijska politika trenutno je glavni investicijski instrument Europske unije. Njen značaj je i veći kada se zna da kao temeljni cilj ima smanjenje regionalnih razlika, promicanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije među regijama država članica i stvaranje radnih mjesta", istaknuo je zastupnik Tonino Picula u raspravi o urbanoj dimenziji politike EU-a, na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

 

Dodao je da se tijekom financijske krize pokazala "ključnim instrumentom za održavanje investicija i bila jedan od glavnih izvora javnih ulaganja."

Picula je istaknuo da i Hrvatska kao najmlađa članica EU, sve aktivnije i efikasnije sudjeluje u povlačenju značajnih sredstava koja su na raspolaganju. "

Najbolji dokazi tome su projekti Pelješkog mosta i nove željezničke pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno. To je prva pruga u Hrvatskoj sagrađena nakon 1967. godine - 72% naših građana živi u urbanim područjima i ta pruga će bolje povezati urbana područja tri županije", poručio je Picula u svom govoru.

Podsjetimo, reformom kohezijske politike 2014. godine na raspolaganje je stavljeno  do 366,8 milijardi EUR-a u cilju ulaganja u europske regije, gradove i realno gospodarstvo.

Ona će biti glavno sredstvo ulaganja Europske unije za ostvarivanje ciljeva strategije Europa 2020. : stvaranje rasta i otvaranje radnih mjesta, rješavanje pitanja klimatskih promjena i ovisnosti o energiji te smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Tome će se pridonijeti usmjeravanjem sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj na ključne prioritete poput potpore malim i srednjim poduzećima, a cilj je tijekom sedmogodišnjeg razdoblja udvostručiti potporu sa 70 na 140 milijardi EUR-a.

Za Kohezijsku politiku za Hrvatsku za razdoblje 2014. -2020. predviđeno je ukupno 8.029 mlrd. EUR-a, odnosno oko 68,5% ukupnog iznosa nacionalne omotnice koja prema procjeni iznosi 11.723 mlrd. EUR za razdoblje 2014.  -2020. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.