Biznis

Prosvjed udruge Franak: Vujčiću i bankama crveni karton, zeleni zakonu o 'švicarcu'

 Prosvjed udruge Franak: Vujčiću i bankama crveni karton, zeleni zakonu o 'švicarcu'

Prosvjedom ispred Hrvatske narodne banke 200-tinjak predstavnika udruge Franak još su jednom zatražili ostavku Borisa Vujčića.

Guverneru i bankama dali su crveni, a Vladi i Saboru zeleni karton u znak podrške zakonskom rješenju za konverziju kredita iz franka u eure.

Prosvjednici su stigli iz cijele Hrvatske kako bi pred HNB-om zatražili guvernerovu ostavku. U zakonu koji sutra stiže u Sabor vide spasonosno rješenje.

''Kako će nam pomoći? Sad nam je rata prerasla jednu plaću, tako da živimo od druge plaće. Sigurno da će nam pomoći'', uvjeren je ovaj dužnik.

 ''2015. sam dužnija nego sam bila kad sam dizala kredit. A plaćam ga već šest, sedam godina. Logike nema. I dijete vidi da je tu riječ o prevari i iskorištavanju ljudi'', kaže prosvjednica iz Zagreba. ''Banka je politizirana. To se ne može ništa događati dok se politika ne promijeni. Cijelo vrijeme smo zarobljeni u politici'', konstatirala je druga dužnica.

Saša Pejčinović iz Požege uredno je otplaćivao dva kredita sve dok se nije razbolio.

''Dobio sam zloćudni tumor na mozgu. Kad sam došao u banku obavijestiti da sam teško bolestan, istog trenutka su mi stavili cijeli kredit na naplatu. Sad čekam deložaciju'', ispričao je.

"Da se konverzija radi isključivo po srednjem tečaju HNB-a. Mislimo na sve kredite u švicarskim francima. I da konverzija bude po fiksnoj kamatnoj stopi koja bi bila 1 posto veća od početne kamatne stope kredita u švicarcima.", naveo je prijedloge udruge Franak koordinator Božo Ivošević.

Odbor za financije prosvjednici su pozvali da guvernera pozove na odgovornost, a DORH da istraži poslovanje HNB-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.