Biznis

Fokus na projektima

EIB otvorio ured u Zagrebu, potpisan ugovor o zajmu ZL Dubrovnik

 EIB otvorio ured u Zagrebu, potpisan ugovor o zajmu ZL Dubrovnik

Hrvatska otvaranjem zagrebačkog ureda EIB-a može očekivati povećanje suradnje obimom i kvalitetom

Potpisan je ugovor o zajmu Europske investicijske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj za Zračnu luku Dubrovnik.

Projekt obnove dubrovačkog aerodroma vrijedan 246 milijuna eura sufinancira se sredstvima EU fondova, države, razvojnih banaka i investitora.

Bivši čelnik HBOR-a, sada prvi čovjek EIB-a u Hrvatskoj Anton Kovačev potvrdio je da je u pripremi još nekoliko sličnih projekata. No o detaljima je, kaže, zasad prerano govoriti.

‘‘Ali evo, u ova tri mjeseca vidio sam snagu i mogućnosti hrvatskih investitora. Problem je nekog kapitala, jer nemaju velike mogućnosti zaduženja s obzirom na dugove iz prijašnjeg razdoblja, pa i ovih problema same krize. Dakle, najveću mogućnost vidim u zajedničkim investicijama hrvatskih investitora i stranaca, prvenstveno stranih kompanija iz zemalja Europske unije‘‘, rekao je Kovačev.

Hrvatska otvaranjem zagrebačkog ureda EIB-a može očekivati povećanje suradnje obimom i kvalitetom, potvrdio je Kovačev. Fokus će biti na projekte, prvenstveno investicijske, značajne za Hrvatsku, bilo kroz podršku hrvatskih poduzetnika, bilo stranih kompanija, posebice ulagača iz EU.

‘‘Već sam ostvario neke kontakte s veleposlanicima iz država EU u Hrvatskoj. Njihovom pomoći, ali isto tako i centrale u Luxembourgu pokrenut ćemo velike investicije kako bi riješili najveći hrvatski problem zapošljavanja‘‘, najavio je šef zagrebačkog ureda EIB-a Kovačev.

Smatra da su velike mogućnosti za zajedničke investicije hrvatskih i stranih investitora, budući da stranci vole imati domaćeg partnera koji jamči određenu sigurnost poznavanjem zakonskih propisa, prilika i najboljeg načina investiranja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.