Biznis

Borzan: Europska komisija treba demokratizirati sustav odobrenja GMO hrane

Borzan: Europska komisija treba demokratizirati sustav odobrenja GMO hrane

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta jutros je s 48 glasova "za", 3 "protiv" i 5 "suzdržanih" odbacio prijedlog direktive o prodaji GMO hrane i stočne hrane u Europskoj uniji.

 

Europarlamentarci su direktivu vratili Europskoj komisiji s obrazloženjem kako ne ispunjava svoju  svrhu, a to je omogućavanje državama članicama da na svom teritoriju zabrane prodaju GMO hrane.

"Ovakva odluka ne iznenađuje s obzirom da su sve političke stranke u Parlamentu jasno izrazile svoje nezadovoljstvo prijedlogom direktive. Nova direktiva bi izazvala kaos na zajedničkom tržištu i rezultirala tužbama biotehnoloških tvrtki protiv  država članica koje bi uvele nacionalne zabrane. Postavlja se pitanje kako kontrolirati uvoz takve hrane ako na zajedničkom tržištu EU nema carinskih kontrola. Države koje uvedu zabrane bi u isto vrijeme morale poštovati slobodu prijevoza GMO hrane kroz svoj teritorij. Ukratko, direktiva je neprovediva," obrazložila je članica odbora, hrvatska europarlamentarka BIljana Borzan.

Nakon jutrošnje odluke ostaje pitanje kako reformirati sustav odobrenja GMO hrane u EU da bude demokratskiji i transparentan. Sadašnji sustav je nepravedan jer daje ovlasti Europskoj komisiji da sama odlučuje kada se države članice ne mogu dogovoriti o zabrani ili odobrenju. Budući da države u Vijeću nikad do sad nisu uspjele dobiti jasnu većinu "za" ili "protiv", Komisija je po vlastitom nahođenju na EU tržište pustila stotinjak GMO proizvoda.

"Naše odbijanje ovog Komisijinog prijedloga ne znači da oni mogu oprati ruke od Junckerovog obećanja da će provesti reformu GMO sustava. Uspješno se provodi direktiva o uzgoju GMO-a koju smo donijeli u travnju. Hrvatska je prema njoj iskoristila svoje pravo i nedavno zatražila da se njen teritorij izuzme iz odobrenja za uzgoj GMO-a. I po pitanju prodaje GMO hrane Komisija treba napraviti provediv i pravedan prijedlog koji će štititi prava država članica," smatra Borzan.

Nakon Odbora za okoliš, prijedlog direktive krajem listopada ide na plenarnu sjednicu Parlamenta gdje se također očekuje odbijanje s velikom većinom. Zastupnici eurosocijalista, kojima pripada i Borzan, su najavili kako će u tekst pokušati ugraditi amandman kojim se poziva Europsku komisiju da što prije osmisli i predloži direktivu koja će biti prihvatljiva i provediva.

"Ne smatram kako je GMO tehnologija nekakav vražji izum, no Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane GMO-free zemlja. Tako ćemo se lakše brendirati kao proizvođač i izvoznik organske hrane koja je budućnost hrvatske poljoprivrede. Hrvatski potrošači su velikom većinom protiv uvoza GMO hrane i njihov stav treba poštovati," zaključila je Borzan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.