Biznis

Fina:

Top 5 gradova za poduzetnike - prednjače Zagreb i Osijek

Top 5 gradova za poduzetnike - prednjače Zagreb i Osijek

U kratkoj analizi na web stranici Fine iznesen je usporedni pregled poslovanja poduzetnika u pet gradova rangiranih prema broju poduzetnika u 2014. godini.

Prema navedenom kriteriju, poduzetnici grada Zagreba na prvom su mjestu s 34.336 poduzetnika, kod kojih je u 2014. godini bilo zaposleno 332.111 radnika, koji su ostvarili 326,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Prema prosječnom broju zaposlenih po poduzetniku, promatrano na razini svih gradova RH, na prvom mjestu, s 23,3 zaposlenih na jednog poduzetnika je grad Vrgorac u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je prosječan broj zaposlenih po poduzetniku u gradovima s najvećim brojem poduzetnika u RH, sljedeći: u Zagrebu (9,7), u Osijeku (8,2), u Rijeci (7,0), u Splitu (5,6) i u Puli (5,1).

Najveću neto dobit između top 5 gradova po broju poduzetnika, ostvarili su poduzetnici grada Zagreba, i to 6,8 milijardi kuna neto dobiti (nalazi se na prvom mjestu po ostvarenoj neto dobiti), dok su na drugom mjestu poduzetnici grada Osijeka s 246,6 milijuna kuna (šesto mjesto po neto dobiti u RH).

Između top 5 gradova po broju poduzetnika, najmanju neto dobit ostvarili su poduzetnici grada Splita, u iznosu od 18,8 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit po zaposlenom u gradovima s najvećim brojem poduzetnika u RH je sljedeća: Zagrebu (20.534 kuna), Osijeku (12.560 kuna), Rijeci (4.300 kuna) i Splitu (518 kuna). Samo su poduzetnici grada Pule iskazali neto gubitak, stoga je i pokazatelj produktivnosti po zaposlenom negativan i prosječan neto gubitak po zaposlenom u gradu Pula iznosi - 62 kune.

Usporedba po prosječnoj mjesečnoj obračunatoj neto plaći zaposlenih kod poduzetnika u top 5 gradova po broju poduzetnika u 2014. godini, pokazala je da su poduzetnici grada Zagreba obračunali najveće prosječne mjesečne neto plaće, u iznosu od 5.685 kuna (16,5% više od prosječne mjesečne plaće svih poduzetnika RH).

Na drugom mjestu po visini obračunatih plaća kod poduzetnika u navedenih 5 gradova, nalaze se poduzetnici grada Pule s obračunatim iznosom prosječne mjesečne neto plaće od 4.901 kunu (0,5% više od prosječne mjesečne plaće svih poduzetnika RH), a na trećem su mjestu poduzetnici grada Rijeke s 4.776 kuna (2,1% manje od prosječne mjesečne plaće svih poduzetnika RH). U odnosu na 2013. godinu samo su poduzetnici grada Rijeka obračunali neznatno nižu plaću, dok su poduzetnici u ostala četiri grada obračunali veće plaće, a najveći rast bio je kod poduzetnika grada Splita (6%).

Vrijedi istaknuti da top 5 gradova po broju poduzetnika sudjeluju s 47,9% u ukupnom broju poduzetnika, 52% u ukupnom broju zaposlenih, 61,9% u ukupnim prihodima, 64% u dobiti razdoblja, 60,2% u gubitku razdoblja i 73,9% u neto dobiti.

To potvrđuje velike razlika u razvijenosti pojedinih regija - županija i još veće razliku u razvijenosti pojedinih gradova i općina, što je jedna od osnovnih karakteristika gospodarstva Hrvatske. Izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.