Biznis

Zaklada Adris:

Deseti natječajni ciklus pod motom "Hrvatska u svijet, svijet u Hrvatskoj"

Deseti natječajni ciklus pod motom

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, donijela je odluku o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja koji će biti otvoren krajem travnja s mogućnošću prijave do kraja svibnja 2016.

U ovogodišnjem, jubilarnom desetom natječajnom ciklusu Zakladna je Uprava na čelu sa svojim predsjednikom, Koradom Korlevićem, odlučila da će posebnu pozornost posvetiti interdisciplinarnim projektima Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj te Demografija i migracije, ime će nastojati privući, prepoznati i podržati znanstvene projekte od nacionalne i šire važnosti.

Interdisciplinarnim projektima Hrvatska u svijetu i svijet u Hrvatskoj Zaklada nastoji stvoriti pretpostavke da pozitivna iskustva iz svjetske znanstvene zajednice budu primijenjena i u hrvatsku znanstvenu praksu, ali i da naši istaknuti znanstvenici i njihova postignuća budu prepoznati i vrednovani u svijetu.

Jednako tako, kako bi još sustavnije nastavila senzibilizirati hrvatsku javnost o poražavajućoj demografskoj slici zemlje, jednom od ključnih problema s kojima se Hrvatska posljednjih godina suočava, definirano je i drugo interdisciplinarno područje pod nazivom Demografija i migracije. Zaklada Adris je, naime, i u prethodnim natječajnim ciklusima već podržala važne projekte koji se bave izučavanjem uzroka smanjenja stope nataliteta kao i negativnog trenda iseljavanja u druge zemlje. Definiranjem područja Demografija i migracije Zaklada Adris nastoji osigurati preduvjete za daljnja demografska istraživanja u Hrvatskoj s ciljem pronalaska rješenja koja će dugoročno spriječiti demografske probleme naše zemlje.

Kako je istaknuto, već je u prethodnim natječajnim ciklusima zamijećen rast prijavljenih projekata iz područja Znanje i otkrića, što pokazuje da je znanstvena zajednica stekla povjerenje u djelovanje Zaklade Adris i prepoznala njezin utjecaj na razvoj znanosti, obrazovanja i stvaralaštva u Hrvatskoj. Definiranjem pak interdisciplinarnih područja Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj i Demografija i migracije dodatno će se afirmirati pozitivni trendovi u hrvatskoj znanstvenoj zajednici, ali i društvu u cjelini.

Omogućit će se ulazak novih ideja i saznanja, ali i poticati dijeljenje iskustava, te povećati vidljivost i prepoznatljivost njihovih rezultata u Hrvatskoj i svijetu. Tome će zasigurno pomoći i članovi Zakladne Uprave i Vijeća Zaklade Adris, koji pripadaju skupini istaknutijih hrvatskih znanstvenika. Oni će se dodatno angažirati u prepoznavanju ključnih projekata i pojedinaca iz svog znanstvenog područja te, ukoliko zadovoljavaju uvjete natječaja, biti mentori u realizaciji projekta.

 Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, mjerila i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris. Čim natječaj bude otvoren, Pravilnik će, uz obrasce za prijavu, biti dostupan na www.adris.hr.

Na istoj web stranici bit će moguća i online prijava.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja, a osigurana su i početna sredstva od 10 milijuna kuna. Tijekom proteklih osam godina, dodijeljeno je više od 33 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskom društvu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.