Biznis

AGRRA

IMPACT centar: Održana završna konferencija projekta Save H2O

IMPACT centar: Održana završna konferencija projekta Save H2O

Na završnoj konferenciji voditeljica projekta, Ana Zubčić, savjetnica za međunarodnu suradnju i EU fondove u AGRRA-i, predstavila je glavne rezultate projekta Save H2O

U punom Impact Centru danas je održana završna konferencija projekta Save H2O - „Save Water for an Horizon of Opportunities" čiji je nositelj Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA.

Save H2O je međunarodni projekt sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ koji, osim AGRRA-e, uključuje i međunarodne partnere iz 6 europskih zemalja: DRIOPE d.o.o. - Hrvatska; Hrvatska gospodarska komora - Hrvatska; Eurocrea Merchant - Italija; Sociedade Portuguesa de Inovação (SPI) - Portugal, Water Footprint Network - Nizozemska, IDEC S.A. - Grčka, European Business & Innovation Centre Network - Belgija.

Predstavnici svih navedenih partnera danas su sudjelovali na završnoj konferenciji projekta te su okupljenima prenijeli svoja znanja i iskustva u polju vodnog otiska i održivog korištenja vodnih resursa.

„Djelovanje AGRRA-e u protekle tri godine palo je na plodno tlo te mi je zadovoljstvo istaknuti da je projekt Save H2O prvi međunarodni projekt AGRRA-e te da nam je isti otvorio put u međunarodne vode", - kazao je okupljenima ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, gosp. Vladimir Kovačević.

Na završnoj konferenciji voditeljica projekta, Ana Zubčić, savjetnica za međunarodnu suradnju i EU fondove u AGRRA-i, predstavila je glavne rezultate projekta Save H2O te je kroz svoje predavanje okupljenima prezentirala Save H2O online tečaj koji je otvoren i dostupan svima, prvenstveno namijenjen europskim malim i srednjim poduzećima koja žele unaprijediti održivost svog poslovanja i poboljšati konkurentnost svog proizvodnog sistema. Istaknula je kako je online tečaj podjeljen u 5 modula:

1. Važnost vodnog otiska; 2. Odgovornost industrije u vodnom otisku; 3. Metode i alati za kvantificiranje potrošnje i zagađenja vode; 4. Najbolje prakse; 5. Završni upitnik te je napomenula da je isti dostupan na sedam europskih jezika.

„Ukupna vrijednost projekta Save H2O iznosi  286.712,00 €. Neizmjerno nam je zadovoljstvo što je upravo AGRRA dobila ulogu nositelja ovog važnog projekta koji ima za cilj podizanje svijesti o glabalnom problemu nedostatka vode, smanjenja potrošnje vode i smanjenja troškova opskrbe vodom.

Unatoč uvriježenom mišljenju, problem nedostatka vode ne pogađa samo zemlje u razvoju ili one pogođene ratom i sukobima, već je ozbiljno pitanje i u razvijenim svjetskim zemljama. Svjesni smo činjenice kako potrošačko društvo raste iz dana u dan, a s time i pritisak na naše ograničene resurse vode, zbog čega je nužno djelovati u smjeru održivog korištenja i upravljanja vodom. Samo je 1% ukupne vode na svijetu voda za ljudsku potrošnju, a 750 milijuna ljudi na svijetu nema pristup pitkoj vodi - broj koji će se do 2025. godine popeti na 1.8 milijardi ljudi.

Iako je Hrvatska još uvijek bogata pitkom vodom, većina te vode dolazi iz podzemnih izvora koji se onečišćuju rastom industrije i suvremene poljoprivrede te se na taj način dovodi u pitanje opstanak tog značajnog resursa." - kazala je Ana Zubčić.

Svi rezultati projekta vidljivi su i dostupni na službenoj web stranici projekta (www.saveh2oproject.com), a svi projektni partneri radit će i dalje na diseminaciji rezultata i podizanju svijesti o globalnom problemu nedostatka vode i racionalnijem korištenju vodnih resursa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.