Fit tajne
Pronašli smo 45 različitih naziva za šećere kojima nas proizvođači redovito varaju
Sigurno i sami znate da deklaracije na proizvodima jako često kriju neke zakukuljene nazive za koje ni ne znate što znače. Uvijek gledate osnovne informacije, čitate gramažu masti i šećera, a da uopće ne primjećujete sve one manje poznate pojmove i uopće se ne osvrćete na količinu baš tih super zakamufliranih dodataka proizvodima.
Kada je šećer u pitanju teško da ćemo naletjeti na proizvode koji ga nemaju. Čak i slana hrana puna je šećera, baš i slatkiš - soli.
Da bi znali koliko nas proizvođači varaju, pokušali smo dokučiti pod kakvim nam sve nazivima uvaljuju šećer. I vjerujte, dosegli smo brojku 45.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da Amerikanci jedu 2-3 puta više šećera nego što je preporučena doza, a ona, kako su izračunali dijetetičari, ne bi smjela biti veća od 6 čajnih žličica za žene, odnosno 9 žličica za muškarce.
Dakle da krenemo - sve su ovo šećeri koje unosimo u svoj organizam na dnevnoj bazi, a da nemamo pojma da smo ih pojeli, odnosno, da ih uopće ne ubrajamo u dnevnu dozu šećera koju si želimo priuštiti.
1. Agava (Agave)
2. Ječmeni slad (Barley malt)
3. Šećerna repa (Beet sugar)
4. Crna melasa (Blackstripe molasses)
5. Smeđi šećer (Brown sugar)
6. Sirup od smeđe riže (Brown rice syrup)
7. Šećerna trska (Cane sugar)
8. Sok od šećerne trske (Cane juice)
9. Karamela (Caramel)
10. Sirup od rogača (Carob syrup)
11. Šećer od kokosovog oraha (Coconut sugar)
12. Šećer palme kokosa (Coconut palm sugar)
13. Šećer u prahu (Confectioners sugar)
14. Kukuruzni zaslađivač (Corn sweetener)
15. Kukuruzni sirup (Corn syrup)
16. Demerara smeđi šećer (Demerara sugar)
17. Diastasa (Diastasa)
18. Dekstrin (Dextrin)
19. Dekstroza (Dextrose)
20. Diastatic slad (Diastatic malt)
21. Isušeni sok od šećerne trske (Evaporated cane juice)
22. Fruktoza (Fructose)
23. Voćni šećer (Fruit sugar)
24. Galaktoza (Galactose)
25. Glukomalt (Glucomalt)
26. Glukoza (glucose)
27. Koncentrat soka grožda (Grape juice concentrate)
28. Grožđani šećer (Grape sugar)
29. Med (honey)
30. Invertni šećer (Invert sugar)
31. Laktoza (Lactose)
32. Maltodekstrin (Maltodextrin)
33. Maltoza (Maltose)
34. Javorov sirup (Maple syrup)
35. Palmin šećer (Palm sugar)
36. Sirovi šećer (Raw sugar)
37. Rižin sirup (Rice syrup)
38. Rafinirani sirup (Refiner's syrup)
39. Saharoza (Saccharose)
40. Saharoza (Sucrose)
41. Sirup od sirka (Sorghum syrup)
42. Šećer
43. Treacle (Sirup/lijek/melasa)
44. Turbinado sugar (Super šećer)
45. Ksiloza (Xylose)
Vezane vijesti
-
Najviše je iznenadilo to što je 30 posto ispitanika reklo da im se više sviđaju negazirani napici bez šećera
-
Ako idete na dugu i zahtjevnu planinarsku turu, zasigurno je teško odoljeti da ruksak ne natrpate čokoladom, slatkišima i ostalim slatkim zalogajima, no ta hrana nikako nije dobra za planinare, tvrde stručnjaci.
-
Na vama je da prepoznate signale i, ako je potrebno, smanjite unos šećera. Čak i ako stvarno mislite da život nije fer jer se morate odreći svoje slatke utjehe
-
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.