Biznis

Malo statistike

U prvih sedam mjeseci 8,4 milijuna dolazaka turista

U prvih sedam mjeseci 8,4 milijuna dolazaka turista

Tijekom srpnja u komercijalnim smještajnim objektima registrirano je 17,6 posto više dolazaka te 12,2 posto više noćenja u odnosu na srpanj 2015.

Već uobičajeno u središnjoj turističkoj sezoni gotovo 95 posto gostiju čine strani turisti. Prema emitivnim tržištima u strukturi gostiju i dalje dominiraju gosti iz Njemačke (17,4 posto), Slovenije (13,2 posto), Češke (8,8 posto), Poljske (8,2 posto) te Austrije (8 posto).

 

Iako je prosječan broj noćenja po dolasku nešto niži u odnosu na isti mjesec 2015. (5,8 naspram 6,1) on se i dalje nalazi na razmjerno visokoj razini. Većina (53,4 posto) od ukupno 22,9 mil noćenja ostvareno je u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor što predstavlja porast udjel na međugodišnjoj razini za 18,6 postotnih bodova.

"Navedeno osobito naglašava važnost i utjecaj turizma na prosječni raspoloživi dohodak kućanstava te zasigurno objašnjava oporavak potrošnje kućanstava započet još početkom 2015. uz prisutan zamašnjak tijekom 2016.", smatraju analitičari RBA.

Očekuje se godišnji rast od preko 7 posto

Promatrajući smještajne kapacitete evidentno je da se isti prilagođavaju rastućoj potražnji budući da je broj stalnih postelja u svim kategorijama osjetno porastao. U odnosu na srpanj 2015. turistima u komercijalnim smještajnim objektima bilo je na raspolaganju čak 8,5 posto (ili 75.990) više stalnih postelja. Navedeno je što je posljedica i investicijske aktivnosti u djelatnostima vezanim uz turizam. Ohrabruje i podatak o rastu popunjenosti soba i postelja (na 83,7 posto odnosno 94,5 posto)

Kumulativno u razdoblju od siječnja do srpnja ukupan broj dolazaka dosegnuo je 8,4 milijuna (godišnji rast od 9,2 posto), a noćenja 39,4 milijuna što je čak 8,8 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2015. Izvrsnim pokazateljima pridonijeli su i domaći i inozemni gosti iako su zamjetno izraženija pozitivna kretanja kod inozemnih gostiju. Njihov broj dolazaka porastao je u promatranom razdoblju 9,7 posto dok su noćenja viša za 9,6 posto. S druge strane dolasci domaćih gostiju viši su za 5,9 posto dok su noćenja zabilježila blagu stopu rasta od 0,4 posto.
"Na razini cijele godine očekujemo da bi rast noćenja i drugu godinu za redom mogao premašiti 7 posto", prognoziraju analitičari RBA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.