#prehrana
Osam prehrambenih navika koje bismo trebali usvojiti od drugih kultura
Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.
Diljem svijeta postoji bezbroj različitih navika i običaja kad je hrana u pitanju, a neke kulture se posebno ističu po tom pitanju. Ono što fascinira je to da kad obratite pozornost na prehranu različitih kultura, zaista možete prepoznati karakteristike svake od njih. Women's Health izdvojio je nekoliko najboljih i najpopularnijih karakteristika iz različitih kultura, a kombinacija svih stvorila bi univerzalan pristup za optimalno zdravlje.
Francuska – uživanje u iskustvu
Francuzi su potpuno posvećeni uživanju u iskustvu jedenja i jedu vrlo polagano. To dovodi do manjeg unosa kalorija i bez obzira na to što Francuzi imaju bogatu prehranu, imaju nisku stopu pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.
Indija – začini su ključ
Indijska kuhinja koristi puno začina, a posebno đumbir, kurkumu, čili i curry. Čili je povezan s ubrzavanjem metabolizma, a kurkuma je jedna od najboljih namirnica za smanjivanje upalnih procesa. Đumbir je poznat po tome što pomaže kod mučnine, a izvanredan je i za mršavljenje, probavne smetnje i smanjenje rizika od nekih karcinoma.
Japan – kontrola porcija i prezentacija
Japanci se ponose prezentacijom, a to bismo mogli naučiti od njih. Ipak, još vrjednija lekcija je kontroliranje porcija s naglaskom na mala jela, što znači manje kalorija po jelu. Njihova prehrana je također bogata ribom, što znači više omega-3 kiselina, koje su odlične za zdravlje našeg srca.
Norveška – u fermentaciji je tajna
Norvežani vole fermentirati svoju hranu, a takva je bogata probiotičkim bakterijama. Dobre bakterije pozitivno utječu na zdravlje, podržavaju raspoloženje, jačaju imunitet, pomažu kod mršavljenja, probave i zdravlja srca. Opcije fermentirane hrane uključuju kimchi, kiseli kupus, kisele krastavce i neke vrste ribe.
Grčka – prava mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana svake je godine na vrhu popisa najbolje svjetske prehrane, za koju je poznato da smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Mediteranska prehrana bogata je voćem, povrćem i mahunarkama, a životinjski proteini se konzumiraju samo jednom ili dva puta tjedno. Maslinovo ulje je dobar izvor masnoće kojom se sve prelijeva.
Švedska – dobri ugljikohidrati
Dobri ugljikohidrati su makronutrijent koji igra vrlo važnu ulogu za osiguravanje dovoljne količine energije, dobru probavu, opskrbljivanje tijela vlaknima i zdravlje srca. Šveđani također paze na umjerenost.
Meksiko – ručak je glavni obrok
Fantastičan savjet - ručak je glavni obrok. Tradicionalna meksička kultura voli podnevnu gozbu. Noću smo otporniji na inzulin, tako da je jedenje primarnog obroka u ranijem dijelu dana savršeno logično za održavanje zdrave tjelesne težine.
Italija – crno vino u umjerenim količinama
Ovaj savjet Talijana razveselit će mnoge ljubitelje vina. Istraživanja pokazuju da vino u umjerenim količinama može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a pod umjernim podrazumijeva se jedna čaša za žene i dvije čaše za muškarce dnevno.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Otkrivamo njihove tajne – ne to nije botoks, ni odlazak pod nož
-
U vremenu recesije najveći problem prilikom otvaranja novog restorana je prostor
Izdvojeno
-
Svega nekoliko dana prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, obavještajne službe upozoravaju na kampanju dezinformacija koje dolaze iz Rusije, javlja u subotu njemačka agencija dpa.
-
Donošenje Odluka o dodjeli Javnih priznanja za 2024. godinu naći će se 7. studenog na sjednici Gradskog vijeća, 31. po redu
-
Srijedu 6. studenoga obavezno rezervirajte za ovogodišnjeg laureata festivala u Cannesu, romantičnu komičnu dramu ''Anora''!
-
Volite li luk narezan na kockice? Možda ste oduvijek mislili da su jabuke bolje narezane nego cijele. Koliko način rezanja hrane može utjecati na njezin okus? Znanost misli da zapravo ima nečega u tome.
Reci što misliš!