#prehrana

Osam prehrambenih navika koje bismo trebali usvojiti od drugih kultura

Pexels

Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.

Diljem svijeta postoji bezbroj različitih navika i običaja kad je
hrana u pitanju, a neke kulture se posebno ističu po tom pitanju.
Ono što fascinira je to da kad obratite pozornost na prehranu
različitih kultura, zaista možete prepoznati
karakteristike svake od njih. Women’s Health izdvojio
je nekoliko najboljih i najpopularnijih karakteristika iz
različitih kultura, a kombinacija svih stvorila bi univerzalan
pristup za optimalno zdravlje.

Francuska – uživanje u iskustvu

Francuzi su potpuno posvećeni uživanju u iskustvu jedenja i jedu
vrlo polagano. To dovodi do manjeg unosa kalorija i bez obzira na
to što Francuzi imaju bogatu prehranu, imaju nisku stopu
pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Indija – začini su ključ

Indijska kuhinja koristi puno začina, a posebno đumbir, kurkumu,
čili i curry. Čili je povezan s ubrzavanjem metabolizma, a
kurkuma je jedna od najboljih namirnica za smanjivanje upalnih
procesa. Đumbir je poznat po tome što pomaže kod mučnine, a
izvanredan je i za mršavljenje, probavne smetnje i smanjenje
rizika od nekih karcinoma.

Japan – kontrola porcija i prezentacija

Japanci se ponose prezentacijom, a to bismo mogli naučiti od
njih. Ipak, još vrjednija lekcija je kontroliranje porcija s
naglaskom na mala jela, što znači manje kalorija po jelu.
Njihova prehrana je također bogata
ribom, što znači više omega-3 kiselina, koje
su odlične za zdravlje našeg srca.

Norveška – u fermentaciji je tajna

Norvežani vole fermentirati svoju hranu, a takva je bogata
probiotičkim bakterijama. Dobre bakterije pozitivno utječu na
zdravlje, podržavaju raspoloženje, jačaju imunitet, pomažu kod
mršavljenja, probave i zdravlja srca. Opcije fermentirane hrane
uključuju kimchi, kiseli kupus, kisele krastavce i neke vrste
ribe.

Grčka – prava mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana svake je godine na vrhu popisa najbolje
svjetske prehrane, za koju je poznato da smanjuje rizik od raka i
kardiovaskularnih bolesti. Mediteranska prehrana bogata je voćem,
povrćem i mahunarkama, a životinjski proteini se konzumiraju samo
jednom ili dva puta tjedno. Maslinovo ulje je dobar izvor masnoće
kojom se sve prelijeva.

Švedska – dobri ugljikohidrati

Dobri ugljikohidrati su makronutrijent koji igra vrlo važnu ulogu
za osiguravanje dovoljne količine energije, dobru probavu,
opskrbljivanje tijela vlaknima i zdravlje srca. Šveđani također
paze na umjerenost.

Meksiko – ručak je glavni obrok

Fantastičan savjet – ručak je glavni obrok. Tradicionalna
meksička kultura voli podnevnu gozbu. Noću smo otporniji na
inzulin, tako da je jedenje primarnog obroka u ranijem dijelu
dana savršeno logično za održavanje zdrave tjelesne težine.

Italija – crno vino u umjerenim količinama

Ovaj savjet Talijana razveselit će mnoge ljubitelje vina.
Istraživanja pokazuju da vino u umjerenim količinama može
smanjiti rizik od srčanih bolesti, a pod umjernim podrazumijeva
se jedna čaša za žene i dvije čaše za muškarce
dnevno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest