#prehrana
Deset namirnica s visokim udjelom vlakana koje će vam olakšati veliku nuždu
Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu
Ako ne postoji zdravstveni uzrok, neke namirnice koje preporučuju stručnjaci pomoći će vam da lakše obavite veliku nuždu.
Batat
Ovo ukusno povrće izvrsno je za probavni sustav. Slatki krumpir prepun je hranjivih sastojaka, od vlakana do vitamina A i B6 te kalija.
Kruške
Kruške su bogate vlaknima. Jedna kruška sadrži šest grama vlakana, što je ekvivalentno 21 posto preporučene dnevne vrijednosti. Preporučeni unos vlakana je približno 25 do 30 grama dnevno. Također sadrže puno sorbitola. Sorbitol je vrsta ugljikohidrata koja se obično nalazi u voću, a sorbitol privlači vodu u debelo crijevo, što potiče rad crijeva.
Špinat
Špinat je vrlo dobar izvor mnogih različitih vitamina i minerala. No sirovi špinat ima vrlo malo vlakana, što znači da će vaše tijelo akumulirati više plina kada ga konzumirate.
Suhe šljive
Suhe šljive sadrže mnogo prirodnih šećera, koji potiču crijevne bakterije da omoguće lakši prolaz stolice. Oni također privlače vodu u crijeva. Suhe šljive sadrže i klorogenske kiseline, koje se nalaze i u kavi te potiču na obavljanje velike nužde.
Grah
Grah je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti. Bogat je vlaknima (posebno netopivim koja održavaju kretanje probavnog trakta), regulira šećer u krvi i može zaštititi od srčanih bolesti.
Jabuke
Jabuke su građene od netopivih vlakana, koja ubrzavaju prolazak stolice kroz crijeva. Jabuke također sadrže pektin, koji normalizira stolicu.
Cikla
Cikla je dobra za probavu i sadrži malo plina. Dobar je izvor folata, a kuhana sadrži puno vitamina C i riboflavina.
Peršin
Peršin je izvrsno sredstvo za čišćenje crijeva zbog diuretičkog učinka. Zbog sadržaja enzima je odlična pomoć u probavi, a posebno je koristan jer pomaže jetri u preradi proteina i u povećanju metabolizma masti.
Smokve
Smokve mogu pomoći u ublažavanju zatvora jer su izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola, što dovodi do lakše probave hrane.
Mrkva
Ovo povrće ne samo da daje bolji okus bilo kojem jelu koje pripremate nego ima i zdravstvene prednosti. Mrkva je dobar izvor vlakana, a postoje istraživanja koja sugeriraju da kuhana mrkva ima veću razinu beta-karotena od sirove.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.
Izdvojeno
-
Vanja Tokić je na svoj 45. rođendan osvojila zlatnu medalju na natjecanju Universe koje se održalo ovu subotu u Budimpešti.
-
Nogometaši Osijeka ostvarili su treću uzastopnu prvenstvenu pobjedu, odnosno šestu u posljednjih sedam kola svladavši na svom terenu Goricu sa 2-0 (1-0) u susretu 12. kola HNL-a.
-
Vlasti Rima privremeno su zabranile tradiciju bacanja novčića desnom rukom preko lijevog ramena u slavnu Fontanu di Trevi sve dok traju radovi obnove na toj gradskoj znamenitosti iz 18. stoljeća, te su smislili alternativu toj tradiciji koja, međutim, nije naišla na odobravanje.
-
Dermatologinja je izdala oštro upozorenje onima koji koriste spužvu pod tušem - i uobičajene stvari koje nikada ne bi radila kada pere tijelo.
Reci što misliš!