#prehrana

Deset namirnica s visokim udjelom vlakana koje će vam olakšati veliku nuždu

Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu

Ako ne postoji zdravstveni uzrok, neke namirnice koje preporučuju
stručnjaci pomoći će vam da lakše obavite veliku nuždu.

Batat

Ovo ukusno povrće izvrsno je za probavni sustav. Slatki krumpir
prepun je hranjivih sastojaka, od vlakana do vitamina A i B6 te
kalija.

Kruške

Kruške su bogate vlaknima. Jedna kruška sadrži šest grama
vlakana, što je ekvivalentno 21 posto preporučene dnevne
vrijednosti. Preporučeni unos vlakana je približno 25 do 30 grama
dnevno. Također sadrže puno sorbitola. Sorbitol je vrsta
ugljikohidrata koja se obično nalazi u voću, a sorbitol privlači
vodu u debelo crijevo, što potiče rad crijeva.

Špinat

Špinat je vrlo dobar izvor mnogih različitih vitamina i minerala.
No sirovi špinat ima vrlo malo vlakana, što znači da će vaše
tijelo akumulirati više plina kada ga konzumirate.

Suhe šljive

Suhe šljive sadrže mnogo prirodnih šećera, koji potiču crijevne
bakterije da omoguće lakši prolaz stolice. Oni također privlače
vodu u crijeva. Suhe šljive sadrže i klorogenske kiseline, koje
se nalaze i u kavi te potiču na obavljanje velike nužde.

Grah

Grah je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti. Bogat je
vlaknima (posebno netopivim koja održavaju kretanje probavnog
trakta), regulira šećer u krvi i može zaštititi od srčanih
bolesti.

Jabuke

Jabuke su građene od netopivih vlakana, koja ubrzavaju prolazak
stolice kroz crijeva. Jabuke također sadrže pektin, koji
normalizira stolicu.

Cikla

Cikla je dobra za probavu i sadrži malo plina. Dobar je izvor
folata, a kuhana sadrži puno vitamina C i riboflavina.

Peršin

Peršin je izvrsno sredstvo za čišćenje crijeva zbog diuretičkog
učinka. Zbog sadržaja enzima je odlična pomoć u probavi, a
posebno je koristan jer pomaže jetri u preradi proteina i u
povećanju metabolizma masti.

Smokve

Smokve mogu pomoći u ublažavanju zatvora jer su izvor vitamina
B6, koji pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola, što
dovodi do lakše probave hrane. 

Mrkva

Ovo povrće ne samo da daje bolji okus bilo kojem jelu koje
pripremate nego ima i zdravstvene prednosti. Mrkva je dobar izvor
vlakana, a postoje istraživanja koja sugeriraju da kuhana mrkva
ima veću razinu beta-karotena od sirove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest