#prehrana
Deset namirnica s visokim udjelom vlakana koje će vam olakšati veliku nuždu
Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu
Ako ne postoji zdravstveni uzrok, neke namirnice koje preporučuju stručnjaci pomoći će vam da lakše obavite veliku nuždu.
Batat
Ovo ukusno povrće izvrsno je za probavni sustav. Slatki krumpir prepun je hranjivih sastojaka, od vlakana do vitamina A i B6 te kalija.
Kruške
Kruške su bogate vlaknima. Jedna kruška sadrži šest grama vlakana, što je ekvivalentno 21 posto preporučene dnevne vrijednosti. Preporučeni unos vlakana je približno 25 do 30 grama dnevno. Također sadrže puno sorbitola. Sorbitol je vrsta ugljikohidrata koja se obično nalazi u voću, a sorbitol privlači vodu u debelo crijevo, što potiče rad crijeva.
Špinat
Špinat je vrlo dobar izvor mnogih različitih vitamina i minerala. No sirovi špinat ima vrlo malo vlakana, što znači da će vaše tijelo akumulirati više plina kada ga konzumirate.
Suhe šljive
Suhe šljive sadrže mnogo prirodnih šećera, koji potiču crijevne bakterije da omoguće lakši prolaz stolice. Oni također privlače vodu u crijeva. Suhe šljive sadrže i klorogenske kiseline, koje se nalaze i u kavi te potiču na obavljanje velike nužde.
Grah
Grah je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti. Bogat je vlaknima (posebno netopivim koja održavaju kretanje probavnog trakta), regulira šećer u krvi i može zaštititi od srčanih bolesti.
Jabuke
Jabuke su građene od netopivih vlakana, koja ubrzavaju prolazak stolice kroz crijeva. Jabuke također sadrže pektin, koji normalizira stolicu.
Cikla
Cikla je dobra za probavu i sadrži malo plina. Dobar je izvor folata, a kuhana sadrži puno vitamina C i riboflavina.
Peršin
Peršin je izvrsno sredstvo za čišćenje crijeva zbog diuretičkog učinka. Zbog sadržaja enzima je odlična pomoć u probavi, a posebno je koristan jer pomaže jetri u preradi proteina i u povećanju metabolizma masti.
Smokve
Smokve mogu pomoći u ublažavanju zatvora jer su izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola, što dovodi do lakše probave hrane.
Mrkva
Ovo povrće ne samo da daje bolji okus bilo kojem jelu koje pripremate nego ima i zdravstvene prednosti. Mrkva je dobar izvor vlakana, a postoje istraživanja koja sugeriraju da kuhana mrkva ima veću razinu beta-karotena od sirove.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!