19 karcinogena

Dr. Borović o kavi: Gubimo sedam puta više tekućine nego unosimo

Iva Pejkovic

"Kava, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stupnjeva, čak i do 300 stupnjeva. Tada se raspadaju karbonske veze u kavi i stvara se 19 karcinogena", upozorava dr. Borović, a prenosi Nova.

Kava je, dakle, sama po sebi otrov koji ljudi dobrovoljno
unose u sebe, kaže kardiolog Petar Borović koji je
ukazao na štetnost omiljenog napitka.

Gubimo sedam puta više tekućine nego unosimo

Doktor Petar Borović kaže da kava nije dobra prije svega jer
gubimo prijeko potrebnu tekućinu.

“Greška je što mnogi dan započinju kavom umjesto vodom, jer
jedna šalica kave iz organizma izbaci sedam puta više tekućine
nego što smo unijeli. A tijelo traži vodu, pa se tkiva suše,
počinju promjene na krvnim žilama.”

Otuda i zaključak da kava, osobito po vrućem vremenu, stvara
dodatni problem jer gubimo prijeko potrebnu tekućinu, a ljeti
može biti posebno opasno ako dehidriramo.

“Malo je kad se kaže – pijem kavu s vodom jer znam da je
diuretik. To je kao kad nekome gori kuća, pa doda malo vode, ali
i malo benzina. Dakle, kava nam šteti, nije korisna i zato
ni ljeti ne treba piti kavu. Kao i alkohol, kava
ubrzava mokrenje. I time ništa ne dobivamo, samo štetimo, a zašto
bi i sami sebi nepotrebno naštetimo”, ističe dr. Borović.

19 karcinogena

Borović upozorava i na štetne sastojke u kavi.

“Kava, koja je inače zelene boje, prži se na visokim
temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stupnjeva, čak i do 300
stupnjeva. Tada se raspadaju karbonske veze u kavi i stvara se 19
karcinogena”, upozorava dr. Borović, a prenosi Nova.

Također, naš sugovornik upozorava da kava sadrži kofein, koji je
neurotoksin, odnosno pesticid.

“Nije naš prijatelj. Nakon šalice kave srce izgubi ritam tri
sata. Međutim, ljudi piju kavu s izgovorom da imaju nizak
tlak. Ali kad se kava popije, ona djeluje na nadbubrežnu
žlijezdu, tjera je da luči hormon stresa, kojeg nam je svima
dovoljno, tlak se onda stvarno digne na neko vrijeme i kava onda
probudi čovjeka. Ali to je isto kao da te netko ošamari. Ipak,
šamar traje samo kratko vrijeme, a kava ostaje u tijelu 72 sata.”

Ne treba zaboraviti da tada kava, iako diže tlak, kao diuretik
potiče mokrenje, pa će taj tlak sigurno ponovno pasti.

“Zato je kod niskog tlaka i inače bolje dan započeti vodom. Voda
regulira sve u organizmu i zato je najbolje popiti dvije čaše
ujutro s temperaturom od 16 do 18 stupnjeva.”

Jedina stvar gora od kave je kava s mlijekom

Mediji prenose i izjavu dr. Borovića da je od kave gora jedino
kava s mlijekom.

“Dodavanje mlijeka u kavu je velika greška. Kazein, proteini iz
mlijeka i kofein stvaraju spoj koji tijelo ne može razgraditi.
Zato oni koji češće piju kavu s mlijekom imaju probavnih
problema, nadutosti…”

Ali što onda ujutro popiti da se razbudimo ako se odreknemo kave?

Jednako brzo i učinkovito kao i jaka kava, ali bez svih ovih
negativnih posljedica, razbudit će vas svježe iscijeđeni sok od
voća bogatog vitaminom C, odnosno cijeđeni limun, naranča, kivi,
jagoda, malina, ribizl… Nije loše popiti čašu limunade s medom, a
dobar je izbor i šalica vruće čokolade, savjetuje dr. Borović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest