sezonsko povrće
Žute, zelene, bijele… Kako izabrati najbolje tikvice?
Tikvice možete pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, ali najukusnije su od lipnja do kraja kolovoza, kada ih obožavamo na sve načine. No kako bi jela od tikvica bila slasna, prvi je korak odabrati kvalitetnu namirnicu.
Odaberite plodove s čvrstom sjajnom korom bez ikakvih vidljivih oštećenja. Tikvice bi trebale biti čvrste na dodir pa ih prilikom kupnje dotaknite i provjerite njihovu teksturu. Ako su tikvice mekane, vjerojatno su već počele truliti.
Kad je riječ o tikvicama, veličina je bitna, stoga odaberite manje primjerke koji ne sadrže toliko vode i sjemenki u usporedbi s velikima. Srednja veličina također je dobar odabir.
Tikvice mogu biti zelene, žute ili bijele, ali uvijek odaberite one intenzivnije boje. “Umorne” i blijede tikvice zaobiđite.
Idealno bi bilo odmah ih potrošiti nakon kupnje, savjetuje punkufer. Ako niste u mogućnosti to učiniti, stavite ih u papirnate vrećice i pohranite u hladnjak i do tjedan dana. Operite ih ili ogulite tek onda kada ih planirate upotrijebiti. Nemojte ih držati u plastičnim vrećicama jer će biti prevlažne i brže se pokvariti.
Tikvice možete po želji i narezati na manje komade i zamrznuti. Zamrznute tikvice možete iskoristiti u pripremi smoothieja umjesto banane – ne brinite se, neće osjetiti njihov okus u smoothieju, a podarit će vam željenu kremastu teksturu.
Izdvojeno
-
U 2024. godini Grad Zadar je, pored „uskrsnica“ i „božićnica“, iz svog proračuna isplaćivao i novčane naknade umirovljenicima u povodu Dana grada Zadra u iznosu od 370,00 eura.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
U srijedu su na Svjetskom prvenstvu na rasporedu utakmice 1. kola u skupinama A, D, E i H.
-
Maki Nagayoshi, vlasnica japanskog hit restorana Pink Pig po prvi put u Zadru. Prijavite se na radionicu i dođite pripremiti mochi; tradicionalnu japansku slasticu od ljepljive riže koja je postala viralni hit.
Reci što misliš!