
Tikvice možete pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, ali najukusnije su od lipnja do kraja kolovoza, kada ih obožavamo na sve načine. No kako bi jela od tikvica bila slasna, prvi je korak odabrati kvalitetnu namirnicu.
Odaberite plodove s čvrstom sjajnom korom bez ikakvih
vidljivih oštećenja. Tikvice bi trebale biti čvrste na dodir pa
ih prilikom kupnje dotaknite i provjerite njihovu teksturu. Ako
su tikvice mekane, vjerojatno su već počele truliti.
Kad je riječ o tikvicama, veličina je bitna, stoga odaberite
manje primjerke koji ne sadrže toliko vode i sjemenki u usporedbi
s velikima. Srednja veličina također je dobar odabir.
Tikvice mogu biti zelene, žute ili bijele, ali uvijek odaberite
one intenzivnije boje. “Umorne” i blijede tikvice zaobiđite.
Idealno bi bilo odmah ih potrošiti nakon kupnje,
savjetuje punkufer. Ako niste u mogućnosti to učiniti,
stavite ih u papirnate vrećice i pohranite u hladnjak i do tjedan
dana. Operite ih ili ogulite tek onda kada ih planirate
upotrijebiti. Nemojte ih držati u plastičnim vrećicama jer će
biti prevlažne i brže se pokvariti.
Tikvice možete po želji i narezati na manje komade i zamrznuti.
Zamrznute tikvice možete iskoristiti u pripremi smoothieja
umjesto banane – ne brinite se, neće osjetiti njihov okus u
smoothieju, a podarit će vam željenu kremastu teksturu.