
Ako želite pripremiti meso koje je trenutno zamrznuto, odmrzavanje na kuhinjskom pultu čini se kao logično rješenje, no je li to pravi način? Odlučite li se za navedeni način odmrzavanja mesa, ne morate brinuti o nuspojavama odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici ili na drugim upitnim mjestima u kuhinji.
Osim toga, na ovaj se način može prirodno otopiti na sobnoj
temperaturi. No, ako meso predugo odmrzavate u kuhinji i na
nepovoljnoj temperaturi, može doći do ozbiljnih problema.
Ako vam zamrznuta hrana stoji vani dulje od dva sata, to može
dovesti do brzog povećanja rasta bakterija, prenosi danas.rs.
Opasno je i kada temperatura prethodno zamrznute hrane dosegne
više od 4,5 Celzijevih stupnjeva, jer se i tada bakterije mogu
ubrzano razmnožavati u hrani.
Dok je meso zamrznuto, ono će ostati sigurno i potencijalne
bakterije u njemu ostat će uspavane, ali kako se meso počne
odmrzavati, bakterije će se početi aktivirati. Stručnjaci kažu da
nikada ne odleđujete meso na pultu, jer može postati opasno nakon
dva sata. To se vrijeme smanjuje na jedan sat u toplim ljetnim
mjesecima, zbog ubrzanog rasta bakterija.
Nije samo meso namirnica kod koje dolazi do brzog rasta bakterija
tijekom odmrzavanja na pultu.
Ako meso želite odmrznuti na ljetni dan ili bilo koji dan kada je
temperatura u vašoj kuhinji jedva iznad 4,5 Clezijevih stupnjeva,
možda je najbolje potražiti drugu opciju.
Sigurniji način odmrzavanja mesa
Stručnjaci preporučuju da hranu tijekom odmrzavanja ostavite u
hladnjaku, gdje će ostati na konstantnoj temperaturi od 4,5
Celzijevih stupnjeva ili nižoj.
Dodaju da je opasno i odmrzavanje mesa u vrućoj vodi. Kažu da nsu
tri najsigurnija načina odmrzavanja hrane: u hladnjaku, u hladnoj
vodi i u mikrovalnoj pećnici.
Najsigurniji način odmrzavanja mesa je u hladnjaku, iako to može
potrajati dulje nego da ga ostavite na pultu. Stoga očistite neke
od ostataka koji su tamo predugo stajali i napravite mjesta za
sigurno spremanje sljedećeg obroka, s puno manje bakterija nego
da ostavite meso da se odmrzne na pultu.