Događaji

okupili se na narodnom trgu

Udruga osoba s tjelesnim invaliditetom mapirala arhitektonske prepreke u gradu

Udruga osoba s tjelesnim invaliditetom mapirala arhitektonske prepreke u gradu

Koliko je Zadar prilagođen osobama s invaliditetom? Sedamsto pedeset i osam članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije slaže se da uvijek može bolje, ali da pomaka u prilagođavanju javnih površina, ustanova i objekata ima

Ipak, predsjednik Udruge Željko Županović upozorava da su osobe s invaliditetom osjetljiva skupina te da im često svakodnevne probleme stvaraju prepreke o kojima tjelesno zdrave osobe ni ne razmišljaju. Zato su se danas okupili na Narodnom trgu da bi bi zajednički mapirali arhitektonske prepreke u kretanju:

-Nekakva mala barijera, primjerice žlijeb oborinske vode za osobu koja je u kolicima to predstavlja problem, kad kola upadnu u taj mali lijevak, to mu je poteškoća, ako ne može preći preko njega. Ponekad jedna stepenica može predstavljati problem. S druge strane, ne smiju se dirati spomenici. Bilo bi lijepo kad bi nam se pružila mogućnost - u vidu neke rampe, rukohvata, nečega što neće zadirati u kulturne spomenike. - kaže Županović.

Za mlađe osobe s invaliditetom život je nešto lakši, nego za one starije, kaže Ivan Anušić, predsjednik Nadzornog odbora udruge:

-Ne mogu se svi mjeriti sa mnom. Ne samo sa mnom, nego i sa svim mlađim osobama s tjelesnim invaliditetom, jer smo mi jači u rukama i pokretni. Mi nekakve prepreke preskočimo lakše. Iako, moram reći, grad Zadar je dosta prilagođen osobama s invaliditetom.

Pitanje prilagođenosti javnih površina, ustanova, objekata i pristupačnosti javnog prijevoza za osobe s tjelesnim invaliditetom nije rješivo u kratkom vremenskom roku, ali na tome se radi iz dana u dan, kaže potpredsjednik Udruge Filip Jadrijev:

-Nije da se može preko noći napraviti cijeli grad. Idemo dio po dio, iz dana u dan. Ljudi nam se jave, prijave problem, mi izlazimo na teren, provjerimo kakvo je stanje i prijavimo nadležnima da se to riješi.

 


Reci što misliš!