Događaji

Pun sadržaja

Zelena transformacija u Zadru: gradi se park "Novi Bokanjac"

Zelena transformacija u Zadru: gradi se park
Novi radio Zadar

Gradonačelnik Grada Zadra danas je zajedno sa suradnicima i predstavnicima izvođača radova, projektanta i stručnog nadzora obišao lokaciju gradilišta budućeg parka „Novi Bokanjac“.

Ovim povodom prezentirani su novi sadržaji i projekt izgradnje u parku koji će se prostirati na 7,5 hektara.

Park će biti omeđen Ulicom Hrvatskog sabora na jugu, Putom Vrela na istoku i Ulicom Franje Fanceva na sjeveru.

Budući Park Novi Bokanjac Evo kako će izgledati budući park "Novi Bokanjac"

Zadarski gradonačelnik pohvalio je projekt te naglasio važnost „Zelene transformacije“ Grada Zadra:

- Ovdje je u sklopu aglomeracije izgrađeno tri retencijska bazena, a koji će također postati jedna zelena oaza. Grad Zadar nastavlja s tim projektima Zelene transformacije pogotovo što su sada u Europskim fondovima već osigurane alokacije koje su dobile preko 400 000 eura kojima će se, na prostorima grada Zadra i otocima, posaditi preko 2000 stabala.

U parku je predviđen niz sadržaja za aktivan boravak u prirodi kao što su: amfiteatar, trim staza, šah, čunjevi, umjetna stijena za penjanje, vodena površina, boćalište, igralište za badminton, stolni tenis, rampa za rollere, karoce, kamene skulpture, igrališta za djecu sa pješčanikom, drvenim površinama, travnjakom labirintom, nadstrešnice, pergole, uređene zelene površine, kameni zidovi, obnovljene mocire i suhozidi, obnovljena borova šuma.

Kako je došlo do realizacije ovog projekta pojasnio je arhitekt Bogdan Marov:

- Park je kao ideja nastao u detaljnom planu uređenja prije nekih 15-ak godina kao namjena prostora za izgradnju parka. Park nije klasičan park koji je samo hortikulturno uređenje, nego je to prostor koji je zamišljen s više aktivnih sadržaja korisnika. U parku će, osim hortikulturnog uređenja biti cijeli niz sadržaja…”

Osim građana, realizacija ovog projekta nije ostavila ravnodušnim ni nezavisnog Enija Meštrovića koji se borio za kraj devastacije okoliša:

- Ovo je naš amandman od prije dvije godine samo se u međuvremenu rješavala papirologija i sada je napokon došlo i do realizacije rješenja. Ovaj naš amandman počinje ovdje, a od ove godine nastavlja se uređenje ovog parka do Plodina. Dakle, idemo sačuvati ovo zelenilo koje imamo za naše ljude i ne dopustiti daljnju betonizaciju i devastaciju okoliša.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 388.354,38 eura bez PDV-a, odnosno 485.442,97 eura s PDV-om.

Rok završetka radova je 90 dana od dana uvođenja Izvođača u posao.


Reci što misliš!