GASTRO

Restorani u Zadru otvaraju svoje gastronomsko srce, blagdanski meni bit će za prste polizati

Ako se negdje dobro jede, pogotovo u blagdansko vrijeme u iščekivanju Božića i Nove godine, onda je to u zadarskim restoranima.

Ima ih puno vrijednih pažnje svakog slučajnog ili namjernog
putnika, odnosno ljubitelja dobrog zalogaja, a o tomu najbolje
svjedoči preporuka koja je od slavnog Michelina došla
za čak dva restorana u Zadru, kultnu Fošu i sve ambiciozniji
restoran Kaštel hotela Bastion. Sve ih odlikuje ista suptilna
nijansa okusa i mirisa domaće kuhinje mediteranskog karaktera,
isključivo izbor svježih namirnica iz lokalnih OPG-ova ili
zadarske ribarnice te modernistički pristup sve priznatijih
zadarskih chefova.Bez obzira govorimo li o chefuSaši
Beganu iz Foše ili ekstravagantnom paru iz Kaštela – Peruancu
Brunu Cezaru Lerzundiju i Slavoncu Marku Boškoviću, odnosno
domaćinu šarmantnog i nagrađivanog Pjata Leu Mijaliću, ili
autorima maštovitog bistroa Pašta & svašta, Ivani i Ivanu
Ćapeti, priča je ista: najbolji zadarski restorani nude najbolje.
A evo što nude u blagdansko vrijeme te za Silvestrovo.

Rižoto s brancinom i kozicama, kao izrazito nježna varijanta
rižota s namirnicama iz svakodnevne dalmatinske spize, potom
lazanje od patke sa salatom od cikle i za desert
kućni cheesecake od pistacija – ponuda je restorana
Kaštel.

– Desert ima kratak opis, jer ga jednostavno treba kušati –
jezgrovit je chef Marko Bošković, no zato je raskošna
priča o pačjem confitukoji se radi punih 48 sati, dok se
umjesto klasičnih kora za lazanje koriste mlinci što, kaže
Bošković, jelu daje posebnu notu sočnosti. Kaštel tradicionalno
organizira i vinske večeri četvrtkom na kojima gostuju lokalne
vinarije kako bi se cijenjena vrhunska vina zadarskog kraja, na
primjeru iz Istre, odnosno podizanja kvalitete malvazije ili
terana, mogla sljubiti s vrhunskom hranom.   

Bistro Gourmet Kalelarga na ulazu u slavnu Kalelargu osvaja na
prvi okus svojim novogodišnjim menijem: pašteta od lososa s
domaćim tostiranim kruhom, art verzija tradicionalnog soparnika,
teleći fjanak s povrćemte srneći ragu s rimskim njokima. Za
desert se poslužuje voćni crumble, a u ovom zadarskom
bistrou koji ima vlastitu slastičarnicu, desert je poseban
doživljaj. Silvestrovo u restoranu Kaštel donosi tunutartar s
kremom od avokada, janjeći ragu s rimskim njokima, slasnu roladu
od telećih prsa s pireom od batata te kućni cheesecake s
pistacijom.

Restoran Pjat tradicionalno organizira posebne menije s bakalarom
pod nazivom Bakalar u Pjatu! koji će se nuditi sve do
7. siječnja 2019. godine. Pripremaju se delicije od friškog i
sušenog bakalara: bakalar bianco, juha od bakalara,  brudet
od bakalara, orzoto od bakalara,  bakalar s čičvardom,
domaća pašta s bakalarom, ravioli punjeni s umakom od bakalara,
rižot s kozicama i bakalarom, gregada s friškim bakalarom. Od
stalne ponude Pjat vam nudi nekoliko menua s obzirom na dnevnu
sviježu dostupnost namirnica. U menuima od 75 kuna s tri slijeda
nude se lignje, gavuni, trlje, divenice, pečenice, krvavice,
kiseli kupus, sarme, fažol s buncekom; u menuima od 100 kuna s
tri slijeda jela (juha, glavnio jelo uz salatu i desert) nude se
teleći kotleti, brudet od domaćih  liganja i bijela riba
(brancini ili orade). Radno vrijeme 1. studenoga pa sve do
sredine ožujka je od 10 do 17 sati.

Pašta&svašta je maleni obiteljski restoran specifičan po
dnevnoj proizvodnji svježe tjestenine i pripremanju jela alla
minute. Svakako bi napomenuli i #brunchuzadru uz koji služe jela
s avokadom i neizostavne američke palačinke uz promo cijene
pjenušavih vina. Pašta & Svašta uz Marina Colića,
kuhara te  uz voditelja i idejnog kreatora zimskog menua
Marka Valkovića osmisli su blagdanski menu: dugo kuhani teleći
sotee s gnudima od skute pripreman po staroj francuskoj recepturi
s jadranskim kozicama i lukovicama. Tu je i domaća tjestenina
rađena u restoranu s vrganjima i istarskom aomatiziranom
pancetom. Uz deserte koji se nalaze na karti pripremaaju se i
domaće germknedle s nutelom u umaku od vanilije. Pašta&svašta
nalazi se na poluotoku ispred Crkve Sv Šime.

Evo koji restorani rade na Silvestrovo i prvog dana 2019.
godine

Najbolji zadarski restorani otvorit će posebnom ponudom svoja
vrata i gastronomsko srce na Silvestrovo, a neki će biti otvoreni
i 1. siječnja 2019. godine. Evo gdje se sve i kada može jesti
vrhunska hrana na način zadarskih chefova: konoba Skoblar
radi 31. prosinca (08-15), restoran Bruschetta radi 31. prosinca
(do 17 sati)te 1. siječnja (14-23), restoran Stipe radi 31.
prosinca (10-24) i 1. siječnja (10-24), restoran Zadar Jadera
radi 31. prosinca (11-17) i 1. siječnja (11-23), restoran Dva
ribara radi 31. prosinca (11-17) te 1. siječnja (11-23), bistro
Art Gourmet Kalelarga radi 31. prosinca (11-01), bistro Pjat 31.
prosinca (10 do 17), restoran Kaštel hotela Bastion radi 31.
prosinca (11-23) i 1. siječnja (11-23), restoran 4Kantuna radi1.
siječnja (13-23), restoran Bon Apetit radi 31. prosinca (11-16),
konoba Dalmacija radi 31. prosinca (08-24) i 1. siječnja (10-24),
restoran Proto Food&More radi 31. prosinca (13-18) i 1.
siječnja (13-23), restoran Hedonist radi 31. prosinca (08-01) i
1. siječnja (08-23), restoran Foša radi 31. prosinca (12-16),
restoran Pet bunara radi 31. prosinca od (12-15).

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest