
Nekoliko kilometara od Novalje, na cesti koje vodi prema Lunu, najsjevernijoj točki otoka Paga, u okruženju suhozida, parcele škrte, ali plodne zemlje i mediteranskog zelenila, satkana od vinograda i maslinika, smjestili su se Škuncini stani.
Mjesto je to na čiju su autentičnost naši domaćini, Marko Škunca s obitelji, izuzetno ponosni i na kojem u sklopu svog OPG-a proizvode vrhunski paški sir i skutu.
Već na prilazu bilo je jasno da je riječ o nečem posebnom, toliko posebnom da možemo osjetiti dašak elitnog turizma oblikovanog na najautentičniji način. Piće dobrodošlice, prošek, rakija, slavo, ponuđena u starinskim bocama i čašama, bilo je uvertira za prve obroke uz koje se serviralo domaće vino, “žutica” od trsa koje nas okružuje i crni Gran Couve iz podruma Boškinac. Stolovi postavljeni kao “novaljska tavola”, na njima starinski tanjuri, spremni za najukusnija tradicijska jela, od kojih su neka od njih ovom prilikom gotovo istrgnuta iz zaborava. Kartu tih slasnih jela, uz suradnju s poznatim novaljskim ugostiteljima, slagao je znalac vrhunske gastronomije i chef u vlastitom hotelu i restoranu Boškinac, Boris Šuljić Boškinac.


A svoja jela ponudili su restorani: Konoba Težak – fritaja od kovsice i picev, Restoran Antonio – utrobica na naglo s kapulon, Restoran Timun – trgana (Pulled lamb) janjetina na palenti, Restoran Riva – janjetina na gradele s mišancon, Restoran Boškinac – koprtlica s praščevinom + desert od skute, Restoran Starac i More – janjeća bajadera s kremom od krumpira + jedan desert od skute, Restoran Lastura – palježina sa zeljen, Bikarija – tripice, Restoran Žal – janjetina s bižima, Bena camping – lešo janjetina i mrva slanoga (u tesno s kapusn, mrkvom i krumpirom), Restoran Bazilika – utrobica dolce, garb, Izlagači paškog sira – OPG Vidas

O novom gastronomskom projektu direktorica Turističke zajednice Grada Novalje, Marina Šćiran Rizner, izjavila je: “MarsOvca je nova manifestacija u Novalji, hommage paškoj ovci koja je stoljećima bila hraniteljica naših otočana i predstavljala dio težačkog načina života. Stoga smo s novaljskim ugostiteljima pripremili gastronomku priču kojom želimo prikazati kako su se u ono vrijeme otočani hranili i maksimalno koristili pašku ovcu i njezine dobrobiti.
Budući da je Life on Mars brend koji je krenuo prije sedam godina te je Novalja po toj stazi i trail utrci postala prepoznatljiva, projekt MarsOvce predstavlja logičan nastavak ‘marsovske priče’, koja je sinonim za ovaj specifični krajobraz. Riječ je o zanimljivoj gastronomskoj ponudi koja će u 12 poznatih novaljskih restorana biti prisutna cijelo proljeće jer su upravo tada specijaliteti od paške ovce najsvježiji i najkvalitetniji.”



