zvijezda pašmana

OPG-u Matulić u Bruxellesu uručena nagrada Superior Taste Award

Naši školji

Iz ruku trojice članova žirija, među kojima je najveća zvijezda britanski chef Alan Coxon, Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, primio je 11. lipnja u Bruxellesu priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre.

Na svečanoj dodjeli u Cercle Royal Gaulois u glavnome gradu
Belgije, OPG Matulić dobio je priznanje za svoj jedinstveni aceto
uz još 1849 proizvoda iz 90 zemalja svijeta, pišu Naši
školji. 

– Bila nam je velika čast drugu godinu zaredom
prisustvovati jednom takvom međunarodnom događaju gdje smo bili
među najmanjim proizvođačima. Izvanredan je osjećaj kad ti
veliki svjetski chefovi stisnu ruku i čestitaju na odličnom
proizvodu i dodijele nagradu za naš rad i trud,

komentirao je po povratku iz Bruxellesa Krsto Matulić. 

I ove godine, ističe, on i supruga Ana stekli su nova
poznanstva koja su im otvorila i nove poslovne mogućnosti.

– Mislim da uvijek ima prostora za napredak, a mi ćemo se
i dalje truditi zadovoljiti kvalitetom i još više unaprijediti
naše proizvode
, dodao je.

Priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman
Libre OPG Matulić osvojio je 22. svibnja, i to dvije zvjezdice za
kvalitetu, što znači da su dobili između 82,9 i 87,9 posto
bodova – najviše za okus. 

Proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade.
Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod dobio 70-80 posto bodova,
dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je
proizvod dobio više od 90 posto bodova. 
 
Aceto od smokve Krsto Matulić počeo je proizvoditi 2015. godine.
Puno je, kaže, istraživao i učio od najboljih svjetskih
proizvođača aceta u talijanskoj Modeni, a Pašman Libre
priprema isključivo od pašmanskih smokava. Godišnje OPG
Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava, pakiraju ga u
bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn studiju u Zagrebu
njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.
 
U postupku nepristranog, “na slijepo” ocjenjivanja sudjelovalo je
175 vrhunskih chefova i sommeliera iz eminentnih svjetskih,
kulinarskih i sommelierskih organizacija. Ocjenjuju izgled,
miris, okus, teksturu i dojam prehrambenog proizvoda ili pića. Na
kraju, zbroj svih ocjena utječe na nagradu koja je podijeljena u
tri ranga: tri zlatne zvjezdice za superiornu kvalitetu, dvije
ili jedna zvjezdica. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest