aspira u splitu i zagrebu

Studij gastronomije iskorak za turizam

Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska gastronomija sve se više dokazuje na svjetskim tržištima pri čemu su učinjeni veliki iskoraci, među kojima je prvi međunarodni studij gastronomije u Splitu i Zagrebu koji je pokrenula splitska Visoka škola Aspira, istaknuo je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju toga studija.

Aspira je prvi međunarodni studij gastronomije u Hrvatskoj
pokrenula prošle godine upisom prve generacije u Splitu, a od ove
godine studij će se održavati i u Zagrebu gdje se, kao
i u Splitu, upisuje 30 polaznika.

Studij traje tri godine, godišnja školarina je između 39 i 42
tisuće kuna, u što su uključeni svi materijali i
oprema, studijska putovanja i praksa u domaćim i stranim
restoranima i hotelima, slastičarnicama i drugim ugostiteljskim
objektima. Program obuhvaća velik broj sati praktične
nastave kojih je više nego teoretskih.

Dekan Aspire Alen Jerkunica i njegov otac Milivoj koji su
pokrenuli školu, kažu da su studij gastronomije odlučili
pokrenuti zbog sve izraženijih potreba tržišta rada za takvim
kadrovima i porasta turizma, ali i sve zahtjevnijih gostiju i
poslodavaca.

“Riječ je o dobro uhodanom programu s vrhunskim domaćim i stranim
predavačima, među kojima su brojni poznati domaći chefovi i
slastičari te ekonomski, turistički i drugi stručnjaci, jer je
studij zamišljen da stvara umjetnike u kulinarstvu i menadžere,
vrhunske kadrove u gastronomiji i enologiji “, kazao je
Jerkunica.

Velik interes za studij po njegovim su riječima pokazali
brojni vrhunski hotelijeri i restorani gdje studenti obavljaju
praksu.

Kazao je i da kod polaznika žele razvijati menadžerske
sposobnosti, jer nije dovoljno znati dobro kuhati, nego poznavati
proces nabave, ‘izdržljivost’ i pravu sezonu pojedinih
namirnica, upravljanje financijama, osnove ekonomije, više
stranih jezika, poslovno komuniciranje, statistiku,
sommelierstvo, nutricionizam, gastro trendove i drugo, što su i
obvezni i izborni predmeti na studiju.

Ocijenivši studij velikim iskorakom za hrvatsku
gastronomiju i tržište rada odnosno lakši pronalazak
stručnih kadrova za menadžment u turizmu, ministar Cappelli je
kazao da je to znak da se turizam ne događa slučajno, nego da je
“itekako organiziran”.

“To što Aspira radi dokaz je planske edukacije za turizam i
gastronomiju zbog čega nam dolazi sve više turista, pa tako
primjerice s jeseni vikendima dolaze u Istru zbog uživanja u
hrani, no bilo bi dobro kada bi restorani u jadranskim
odredištima bili otvoreni i zimi, a ne da zatvaraju vrata kada
završi ljeto”, kazao je Cappelli.

Smatra da upravo u gastronomiji Hrvatska može puno ponuditi u
predsezoni i posezoni i to ne samo na Jadranu.

Poručio je da je studij dobar primjer za druge škole i studije,
jer počiva na dualnom obrazovanju, s puno prakse u i izvan
Hrvatske i suradnjom s međunarodnim školama.

Hrvatski turizam po njegovim riječima može nuditi što
i drugi, ili iskoracima poput ovog učiniti razliku od
ostalih i od dosadašnjih modela razvoja.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest