Gastro poslastica

Otkrivene nove vrste tartufa koje rastu samo u okolici Rovinja

Na šestoj Međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama koja je
prošli tjedan održana u Zagrebu, ugledni hrvatski mikolog dr. Romano
Božac i njegovi suradnici Ivan Širić i Ivica Kos prvi put su svjetskoj
znanstvenoj javnosti predstavili dvije novootkrivene i novodefinirane
vrste crnih tartufa, piše novilist.hr

Riječ je o Tuber donnagotto i Tuber decipiens, obje pronađene u
Istri u okolici Rovinja. Obje je vrste pronašao dr. Romano Božac
tijekom svojih uobičajenih gljivarskih lutanja, i to u jesen 2010. i
tijekom zime 2011. godine, u borovim šumama u okolici Rovinja.

Analizom
njihovih morfoloških osobina, a zatim i mikroskopskom analizom spora i
ostalim znanstvenim metodama utvrđeno je da se obje ove vrste razlikuju
od svih dosad utvrđenih i opisanih vrsta crnih tartufa kao što su Tuber
brumale; Tuber brumale fm. moscatum; Tuber melanosporum; Tuber aestivum
Vittadini; Tuber regianum; Tuber macrosporum; Tuber mesentericum; Tuber
bellone i Tuber malenconi (osim ovih, u svijetu postoji još samo jedna
vrsta crnog tartufa, Tuber indica, koja raste samo u Indiji). Zatim je
uslijedilo sastavljanje znanstvenog rada, čijim je predstavljanjem i
objavljivanjem u zborniku radova zagrebačke konferencije o ljekovitim
gljivama zapravo učinjena i službena znanstvena inauguracija ove dvije
vrste.

Prvoj novootkrivenoj vrsti Božac je dao ime Tuber decipiens što bi se na
hrvatski moglo prevesti kao “varljivi tartuf”, svrstavši ga u red
Pezizales u porodici Tuberaceae. Pronađen je u kasno jesenje doba
odnosno u studenom i prosincu u čistoj borovoj šumi u okolici Rovinja.
Najsličniji je varijetetima tzv. zimskog tartufa (Tuber brumale i Tuber
brumale fm. moscatum) koji rastu u zimsko doba u simbiozi s borovim
stablima, ali se od njih razlikuje po karakterističnim udubljenjima i
šupljinama, te po boji “glebe” (mesnatog plodišta u unutrašnjosti
gljive) koja nikad nije crna, već u punoj zrelosti poprima
sivkasto-smećkasto-crnkastu boju. Neugodnog je mirisa koji podsjeća na
plijesan ili humusno tlo. Mješinice sa sporama su kod ovog tartufa
elipsoidno-jajolike i sadrže od jedne do šest spora.

Druga novootkrivena vrsta crnog tartufa dobila je ime Tuber donnagotto,
koje je složeno od imena dvoje pasa, Donna i Gotto, s kojima je dr.
Božac pronašao ove tartufe. Ovaj se naziv ne može prevesti na hrvatski,
pa dr. Božac predlaže da mu hrvatski naziv bude “rovinjski crni tartuf”.
I njega je svrstao u red Pezizales odnosno porodicu Tuberaceae. Za
razliku od prethodnog, ovaj tartuf raste kroz kasnu jesen i cijelu zimu
sve do proljeća, od studenog do travnja, i također je pronađen u borovim
šumama u okolici Rovinja.

Tuber donnagotto se puno jasnije razlikuje od
ostalih poznatih vrsta crnih tartufa vrlo nepravilnim oblikom plodišta,
čvornatom površinom, tvrdoćom poput kamena, s dubokim nepravilnim
brazdama koje sežu čak do polovice tijela cijelog gomolja. Miris mu je
blag i ugodan, podsjeća na miris vrganja, a spore su mu mrežasto
ornamentirane i žućkasto-smeđe boje. Za ovaj je tartuf dr. Božac
ustvrdio da se hermetički zatvoren u hladnjaku na temperaturi od dva do
četiri celzijeva stupnja može čuvati i više od dva mjeseca, što je
prilično važno s ekonomsko-gastronomskog aspekta, budući da nijedna
druga vrsta tartufa nema trajnost veću od petnaestak dana.

Dr.
Božac nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da su obje novootkrivene
vrste jestive, odnosno kaže da ih je on kušao, i da po kvaliteti donekle
podsjećaju na Tuber brumale (zimski crni tartuf) ili na Tuber aestivum
(ljetni crni tartuf). Iako ih je tražio i po drugim krajevima Istre,
rovinjski areal zasad je ekskluzivno nalazište novih vrsta Tuber
donnagotto i Tuber decipiens.

Dr. Romano Božac, inače rodom sa
Žminjštine, autor je brojnih knjiga o gljivarstvu među kojima je i
jedinstvena Enciklopedija gljiva, u kojoj je opisao i definirao 39 novih
i u mikološkoj znanosti dotad nepoznatih vrsta gljiva, a sada toj
brojci treba pridružiti i ove dvije nove vrste crnih tartufa.

novilist.hr/ezd

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest