Revolucija

Dicmo: Ernest čuva vino u velikim “jajima”

Za što kvalitetniju proizvodnju vina Tolj se konzultira sa svjetski renomiranim enologom iz Bordeauxa

U Saints Hills Winnary u Dicmu vino se pravi i u betonskim jajima.
Nova metoda stigla je iz Francuske, a u betonskim jajima od 1600 litara
dozrijevaju malvazija i chardonnay, piše 24sata.hr

– U Hrvatskoj smo, vjerojatno, prvi koji
ih upotrebljavaju. Betonska jaja su u prednosti nad inox bačvama jer ne
treba vino miješati tijekom fermentacije. Talog se sam miješa zbog
njihova oblika. Osim toga, nemaju nikakav utjecaj na miris i okus vina
koje dozrijeva u njima – objasnio je enolog Tomislav Svalina iz tima
Saints Hills vinarije na pola puta između Dugopolja i Sinja.

Saints
Hills Winnary projekt je poduzetnika Ernesta Tolja, vlasnika Eurocable
grupe, domaćeg proizvođača električnih kabela. Za što kvalitetniju
proizvodnju vina Tolj se konzultira sa svjetski renomiranim enologom iz
Bordeauxa.

– Michel Rolland s timom prati proizvodnju naših vina –
od vinograda do bačve. On nam je i preporučio nabavku betonskih jaja –
rekao je Svalina.

U vinariji su četiri betonska jaja od 1600
litara i tri od 600 litara koja služe za proizvodnju bijelog vina.
Upotrebljavaju i betonske tankove za fermentaciju dingača. U jajima se
pravi trećina “nevine” – mješavine od 70-ak posto istarske malvazije sa
chardonayem. Ostatak hvaljene “nevine” dozrijeva u bačvama od inoxa i
drveta.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest