
Zbog visoke stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, potražnja za sezonskim poslom velika je pa se često za jedno radno mjesto prijavi više desetaka osoba
U doba kad je u službenom očevidniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zavedeno 375.400 nezaposlenih, nade se polažu u sezonske poslove. Predsezona počinje ranije, pa su hotelske kuće već osigurale dobar dio potrebnog privremenoga kadra. Javljaju im se sezonci iz cijele Hrvatske koji su spremni doći na krajnji jug, primjerice sobarice, za mjesečnu plaću od 3000 kuna. Dobra je vijest za sve turističke radnike procjena da će i ova sezone biti plodna, piše Slobodna
“Jadranski luksuzni hoteli” i ove sezone planiraju zaposliti oko 300 sezonaca. Polovina njih već su im poznati radnici koji su prije radili iste poslove tijekom glavne turističke sezone. Pola ih je s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a ostali su uglavnom iz Slavonije. – Karakteristično je da se znatno manji broj osoba javlja na objavljene sezonske poslove s užeg područja Dubrovnika, a najveći je interes za zaposlenjem s područja Slavonije.
Zbog visoke stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, potražnja za sezonskim poslom velika je pa se često za jedno radno mjesto prijavi više desetaka osoba, što je ove godine posebno izraženo. Za sezonske poslove javljaju se zainteresirani kandidati s raznim stupnjevima obrazovanja – od niže kvalificiranih radnika do magistara znanosti, koji se javljaju i na radna mjesta koja ne zahtijevaju visok stupanj obrazovanja – kaže Zrinka Marinović, voditeljica Odnosa s javnošću “Jadranskih luksuznih hotela”.
Obrazovani, ali bez vještina
Hotelska kuća “Dubrovnik – Babin kuk”, koja posluje u sklopu grupacije “Valamar”, planira zaposliti 450 sezonskih radnika, jednako kao i prethodne godine. Kod njih je zaposleno oko 60 posto sezonaca iz Dubrovačko-neretvanske županije. Ugostitelji se često žale da među mlađom populacijom nailaze na obrazovan kadar, ali bez dovoljno vještina. Baš kad ih uspiju obučiti, prođe sezona i dogodine sve kreće ispočetka.
– Za stručne kadrove traže se i primjerene kvalifikacije, no vrlo često suočeni smo s nedostatkom tih kadrova, a ponajviše se navedeno odnosi na znanje stranih jezika, vrlo bitnih za rad u turizmu, i nedostatak školovanih konobara. Najviše je prijavljenih osoba za sezonske poslove sa srednjom stručnom spremom, a jedan dio i za zanimanja koja u turizmu i ugostiteljstvu nisu tražena. Ukupno, na godišnjoj razini, u kompaniji se organizira oko 4000 sati edukacije, profesionalnog razvoja, stranih jezika i slično, a sve veći naglasak stavljamo na interne treninge i interni prijenos znanja pa već imamo više od 250 internih trenera u grupaciji – kažu iz Uprave “Babina kuka”.
I u “Jadranskim luksuznim hotelima”, u pogledu kvalifikacija i znanja sezonaca, najveći je problem pronaći usko specijalizirane radnike za rad u hotelima visoke kategorije, kaže Marinović, pa i oni jako puno ulažu u internu edukaciju i obuku sezonskih radnika. Zanimljivo je da svoje radnike, među ostalim, uče i hotelijerskom bontonu, odnosu prema gostima i telefonskoj komunikaciji. Kao i dosadašnjih godina, u većini je hotela najveća potreba za ugostiteljskim kadrovima i pomoćnim osobljem: konobarima, barmenima, pomoćnim radnicima u kuhinji, slastičarima, sobaricama, čistačicama, praljama, glačaricama i portirima.
Gotovo identičan popis traženih zanimanja stoji u statistikama Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku. Istodobno, najviše je nezaposlenih prodavača, administrativnih službenika, ali i konobara te kuhara. Čak su 322 sobarice na tom popisu Zavoda. Iz dubrovačkih hotela može se čuti da su profitirali otežanim zapošljavanjem osoba koje su diplomirale medije i odnose s javnošću na Sveučilištu u Dubrovniku. U nedostatku posla u struci, javljaju se za različite profile poslova, od kuhinje do recepcije.
SD/eZd



