1. dio
Od kućice do kućice! Donosimo pregled gastronomske ponude Adventa u Zadru
Advent u Zadru donio nam je tisuće lampica i nasmijanih lica, puno pjesme i veselja, a gastro ponuda ove godine nadmašila je očekivanja već u startu.
S koje god strane došli ugrijat će vas već sami pogled na jelovnike i na kobasice i fritule bez kojih Advent u gastronomskom smislu ne bi bio to što jest, ali avantura tu tek počinje. Adventski trgovi Pet bunara i Petra Zoranića od ranog jutra mirišu na šećer i cimet, na jabuke u punču, a kako dan odmiče i na ozbiljnije mesne i riblje zalogaje, na pašticadu, lignje, burgere, kuhano vino i gin.
Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.
Picnic Winter House
Kućica Picnic Winter House sa stotinama božićnih kuglica kao glavnim dekorativnim elementom na Adventu je od 2017. godine. Zadarska ekipa iz Picnica postala je sinonim za dobar burger i, iako ih nude cijelu selekciju, mi smo se odlučili za ovogodišnju novinu, pašticadu u brioche pecivu koja nam je neodoljivo zamirisala iz kućice.
Poslužuju je sa malo salate i umakom od šljiva i hrena i dvije varijante kapule, ukiseljenom i hrskavom, u brioche pecivu, što gostima uvelike olakšava konzumaciju u veseloj atmosferi, bilo da sjede za stolom ili jedu s nogu.
Ove godine, ističe Vedran Božićev, prvi put u ponudi imaju matcha punč, topli koktel sa likerom od Bajadere i Materia matcha čajem, rumom i sirupom od agave.
U ponudi su i njihovi klasici poput nezaobilaznog Blackie burgera i sporo kuhanih junećih obraza u brioche pecivu, a uz standardnu ponudu pića imaju i selekciju toplih i hladnih koktela.
Nadine fritule
Kad na Advent dođete iz smjera Trga i Kalelarge, Nadine fritule dočekat će vas na samom ulazu, u kućici pred Providurovom palačom.
Glavni proizvod su dakako fritule i to, rekli bismo, s dosta karaktera. Imaju neodoljivu zlatnu hrskavu koricu i malo su veće od fritulica koje smo navikli vidjeti dosad.
Nadine fritule prvi su put na zadarskom Adventu i predstavlja ih mlado lice, Nadina kći Pavla Maljković koja ističe kako su ovo fritule po receptu njene bake sa Paga, poboljšane istrijanskim dodacima.
Ona uz osmijeh za posipanje fritula nudi obični šećer, ali
i onaj s cimetom koji miriše zamamno te kokos, keks, šarene
mrvice... Osim fritula ovdje smo uživali i u palačinkama, a uz
preljeve od čokolade i lješnjaka te bijele čokolade, nude i one
od karamele i jagode. Na ovoj kućici nude i kuhano vino te
bezalkoholni punč od jabuke.
Rossi
Ovo je jedina kućica na Trgu Pet bunara koja nudi isključivo pića. Mlada barmenica Petra Čorak pripremila nam je dva koktela osmišljena posebno za adventsku ponudu. Prvi je bio Amaro Mule čija je baza Amaro Istriano, a u njega idu još i svježi sok limete i sastojak koji tako dobro paše u adventsko vrijeme – pivo od đumbira.
Nismo mogli odoljeti ni ružičastom koktelu naziva Pink Nostromo sa Nostromo ginom i sokom od ružičastog grejpa, a koji je, kaže nam Petra, već našao poklonike među zadarskom ženskom publikom.
Na
kućici Rossi nude i četiri topla koktela, jedan na bazi teranina,
zvan Winterino, zatim Gin Nostromo Cherry, Pelinkovac Epulonberry
i onaj koji će pronaći put do srca svih koji vole neobične
kombinacije i voljni su eksperimentirati – Amaro Mango sa Amarom
Istrianom, vrućom vodom i pireom od manga.
Disneyland
U potrazi za dobrom kobasicom svratili smo i do kućice Disneyland koju su ove godine otvorili prijatelji iz Kolana na Pagu, Nikola Gligora i Toni Štefanec. Kućica Disneyland jedina nudi i malene, ali vrlo ukusne američke palačinke s raznim dodacima, od krem čokoladnog umaka do slatkog tučenog vrhnja. Uz klasičnu ponudu burgera, hot doga, običnog pomfrita i onog u verziji s tartufima i sirom grana padano te debrecinke, mi smo se odlučili za domaću kobasicu s kiselim zeljem i kajmakom.
Pecivo je bilo svježe, prilozi odlično izbalansirani, kupus hrskav, a kajmak kremast, baš kako treba biti. A kobasica? Apsolutno savršenstvo okusa, dobro začinjena i lijepog omjera masnoće u kombinaciji sa točenim pivom bila je pun pogodak.
Red Fox
I ove godine na kućici Red Fox u ponudi imaju zvijezdu lanjskog Adventa – burger s tripicama. Simpatični Vinko Fain objasnio nam je postupak kuhanja. Janjeće tripice skuhali su klasično dalmatinski, „na malo jače“.
U zagrijano brioche pecivo dolje ide pesto rosso, a gore pesto Genovese, pažljivo uz pomoć šalice stave tripice, rikolu i cheddar sir i dodatno na njih stave svježe mljevenog papra. Nismo mogli odoljeti da ne probamo ovaj specijalitet i nismo požalili. Ovo jelo potpuno je drugačije od tripica na žlicu na koje smo navikli, ali pravi ljubitelji jela od iznutrica prepoznat će okuse koje vole.
Vinko nam je otkrio i kako ovaj burger naručuje oko trećine ljudi
koji dođu do kućice Red Fox, a među njima je puno onih koji su ga
lani prvi put probali. U ponudi im je i burger s tri vrste mesa i
pikantna kobasica od divljači.
Vezane vijesti
-
Predstava Hinkemann Dragon teatra bit će odigrana ove srijede u Žmanu na Dugom otoku, najavila je zadarska dramaturginja i redateljica predstave Maja Šimić.
-
Zbog zadobivenih ozljeda pješak je upućen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje je sa zasad neutvrđenim ozljedama zadržan na liječenju.
-
Od svih dana u godini jedan je petak poseban kada je shopping u pitanju. Radi se naravno o Crnom petku koji 29. studenog donosi brojne pogodnosti u trgovine centra Supernova Zadar.
-
Zadar Wine festival najavio je datume - zabilježite 21.i 22.veljače 2025.u svoje kalendare!
Izdvojeno
-
Restoran A’mare spreman je za još jednu spektakularnu večer, a Disco Fever Late 90s/Early 00s već je privukao veliki interes. Svi stolovi su rezervirani, a preostao je samo mali broj ulaznica za one koji žele biti dio ovog nezaboravnog događaja.
-
Penjači, pripremite se – čeka vas odlična atmosfera, bogate nagrade i još jedna nezaboravna zadarska avantura! 30. studenog na Višnjiku Sv. Krševan boulder open!
-
U blagdansko vrijeme, kada toplina i zajedništvo ispunjavaju domove, mnogi se suočavaju s drugačijom stvarnošću. Djeca iz obitelji u potrebi često nemaju priliku osjetiti čaroliju poklona za rođendan, a kamoli za blagdane.
-
Duže od desetljeća Zaratino band donosi glazbu koja spaja prošlost i sadašnjost, gradeći mostove između različitih stilova i generacija.
Reci što misliš!