Zabava

od 15. do 19. srpnja

Ples i tradicija: Sve je spremno za treće izdanje IslanDancea u Velom Ižu

Ples i tradicija: Sve je spremno za treće izdanje IslanDancea u Velom Ižu

Novo, treće izdanje manifestacije IslanDance održat će se od 15. do 19. srpnja u Velom Ižu na otoku Ižu.

Glavni program ovogodišnjeg izdanja čini realizacija umjetničke rezidencije pod nazivom Ples i tradicija koja predstavlja sinergiju suvremenog plesa i lokalne tradicije, s ciljem očuvanja kulturne baštine otoka i razvoja publike.

Kroz petodnevnu rezidenciju plesni umjetnici Stošija Zrinski, Katarina Barešić i Dora Lončarić pod koreografskim vodstvom Ide Jolić i Marina Lemića te interakciju s lokalnom publikom razmjenjivat će iskustva i priče koje će se potom koreografski interpretirati u obliku plesne predstave 

Program IslanDancea uključuje i plesnu predstavu Love Will Tear Us Apart autora Saše Božića i Petre Hrašćanec.

Obje predstave bit će izvedene u petak, 19. srpnja u 20 sati u prostoru Čitaonice. 

Love Will Tear Us Apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, a u Velom Ižu će biti izvedena po 99. put! Taj plesni solo u izvedbi Petre Hrašćanec, za koju je 2012. godine nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu, prvi je dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe.

Sam rad žanrovski varira između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom, isprva postavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i društveni okvir. Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesanja samog, dok se radom raspravlja o razlici između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja u konstituciji pojma same izvođačice.

Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, izabrane ljubavne pjesme, dok u stankama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku produkcije, rasplećući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelja se poziva da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvedbenog čina. 

Manifestacija IslanDance pokrenuta je 2022. godine s ciljem promicanja suvremene umjetnosti i kulture na otocima zadarskog arhipelaga. Manifestaciju umjetnički oblikuju Ida Jolić i Marin Lemić uz kreativnog producenta Ivana Mrdjena.

Manifestacija IslanDance u 2024. godini sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija i Zaklade Kultura nova.


Reci što misliš!